Recept: Tonfiskmacka med ingefära

40 minuter

Gör en supergod tonfiskmacka med avocadomousse och syltad ingefära.

Njut av en supersund smakexplosion med avocadomousse och syldad ingefära.

Tonfiskmacka med ingefära

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 300 g ingefära
  • 3 dl socker
  • 1 msk havssalt
  • 3 dl ofärgad hushållsättika
  • 200 g färsk tonfisk
  • Extra jungfruolivolja
  • Havssalt och färskmalen svartpeppar
  • 1 avokado
  • 1 citron
  • ½ fänkål
  • 1 apelsin
  • 2 rågbullar

Så gör du:

  • Ställ en rengjord glasburk i 100 grader varm ugn på en ren disktrasa i 15 minuter.

  • Ingefäran skalas och rivs på ett rivjärn/mandolinjärn i fina skivor och läggs i glasburken.

  • Koka upp socker och salt med ättika, tills socker och salt är löst.

  • Häll vätskan över ingefärsskivorna och förslut burken med tättsittande lock.

  • Låt skivorna svalna och ställ dem i kylskåpet, tills de ska användas.

  • Gnid in fisken med olivolja och krydda den med salt och peppar.

  • Stek den på en mycket varm panna i cirka en minut på var sida.

  • Fisken är färdig när den är rå i mitten men omgiven av cirka 1 cm stekyta runt om.

  • Dela avokadon, ta bort kärnan och gröp ur köttet.

  • Mosa ihop det med en gaffel med lämplig mängd citronsaft.

  • Smaka av med salt och peppar.

  • Riv fänkålen fint, vilket kräver ett snittjärn/mandolinjärn, då det är för svårt att göra med en kniv.

  • Lägg fänkålen i en skål och droppa över lite av spadet från den syltade ingefäran.

Så filtrerar du en apelsin

  • Skär apelsinen i filéer.

  • Skär av toppen och botten.

  • Ställ apelsinen upp och skär av skalet uppifrån och ner – det vita innerskalet ska också bort.

  • Tag frukten i en hand och skär loss alla filéerna, mellan hinnorna, med en skarp kniv.

  • Dela rågbullarna och fyll dem med tonfisk, avokadomousse, fänkål, apelsinfiléer och syltad ingefära.