Tonfiskmacka med ingefära
2 personer
TIDSÅTGÅNG
Förberedelsetid: 15 minuter
Tillagningstid: 25 minuter
Tid totalt: 40 minuter
INGREDIENSER
300 g ingefära
3 dl socker
1 msk havssalt
3 dl ofärgad hushållsättika
200 g färsk tonfisk
Extra jungfruolivolja
Havssalt och färskmalen svartpeppar
1 avokado
1 citron
½ fänkål
1 apelsin
2 rågbullar
Så gör du:
-
Ställ en rengjord glasburk i 100 grader varm ugn på en ren disktrasa i 15 minuter.
- Ingefäran skalas och rivs på ett rivjärn/mandolinjärn i fina skivor och läggs i glasburken.
- Koka upp socker och salt med ättika, tills socker och salt är löst.
- Häll vätskan över ingefärsskivorna och förslut burken med tättsittande lock.
- Låt skivorna svalna och ställ dem i kylskåpet, tills de ska användas.
- Gnid in fisken med olivolja och krydda den med salt och peppar.
- Stek den på en mycket varm panna i cirka en minut på var sida.
- Fisken är färdig när den är rå i mitten men omgiven av cirka 1 cm stekyta runt om.
- Dela avokadon, ta bort kärnan och gröp ur köttet.
- Mosa ihop det med en gaffel med lämplig mängd citronsaft.
- Smaka av med salt och peppar.
- Riv fänkålen fint, vilket kräver ett snittjärn/mandolinjärn, då det är för svårt att göra med en kniv.
- Lägg fänkålen i en skål och droppa över lite av spadet från den syltade ingefäran.
Så filtrerar du en apelsin
- Skär apelsinen i filéer.
- Skär av toppen och botten.
- Ställ apelsinen upp och skär av skalet uppifrån och ner – det vita innerskalet ska också bort.
- Tag frukten i en hand och skär loss alla filéerna, mellan hinnorna, med en skarp kniv.
- Dela rågbullarna och fyll dem med tonfisk, avokadomousse, fänkål, apelsinfiléer och syltad ingefära.
näringsinnehåll per person
Protein: 36 g
Fett: 16,8 g
Kolhydrat: 70,5 g
Kostfiber: 14,4 g