Ät 150 gram bär - varje dag

De små läckra bären är fullproppade med nyttigheter.

Bär är de mest koncentrerade källorna till nyttiga växtämnen som bland annat antioxidanter, vilka fungerar som ett slags inre rostskyddsmedel. Det behöver du dessutom extra mycket av på sommaren, eftersom solljuset bildar en del fria radikaler som huden behöver antioxidanter för att neutralisera.

Ny forskning visar att bär dessutom hjälper till att sänka kolesterolvärdet och blodtrycket, och att blåbär till exempel stärker de små blodkärlen i ögat och skyddar mot gråstarr.

Så här gör du: Bär uppfattas fortfarande lite som en lyxvara som man bara äter till efterrätt. Men det är synd att inte frossa i de nyttiga bären oftare.

Gör dem till en basvara i ditt kök och se till att äta 150 gram varje dag - framför allt under sommarsäsongen när affärerna är fulla med jordgubbar, hallon och svarta vinbär. Det låter kanske mycket med 150 gram om dagen, men du får ganska lätt med dem i vardagskosten: i yoghurt och havregryn, som puré på bröd, i sallader och som ingrediens i din hemmagjorda smoothie.

Du kan äta bär i stället för snacks som popcorn, chips och andra onyttigheter.

Tänk på att välja bär av alla färger, för bärens färgämnen är ofta i sig även det nyttigaste i bären. Så grip inte automatiskt efter jordgubbar, hallon och blåbär varje gång, utan välj ibland lite mer ovanliga bär som svarta vinbär, krusbär, röda vinbär och björnbär. De innehåller nämligen också massor av nyttiga ämnen.