Så ska du äta 2 dagar före ett lopp

Två dagar före ditt lopp ska du tanka upp med kolhydrater och lägga dig i tid, så du är redo för den stora dagen!

Pasta och kolhydrater mot vit bakgrund.

Gå och lägg dig i tid

Se till att vila ut så du har energi över för att klara orolig nattsömn imorgon, när tävlingsnerverna kanske förstör din sömn. Dagens sena måltider innehåller flera råvaror som är rika på melatonin, hormonet som hjälper oss att somna gott.

Gå tidigt i säng, stäng av väckarklockan och sov ut ordentligt. Det säkerställer att hjärnan är
maximalt återhämtad, vilket gagnar din koncentration under loppet. Forskning visar att du klarar lite dålig nattsömn natten innan ett lopp, om du är utvilad i förväg.

Så ska du äta 2 dagar före ett lopp

  • Frukost: Idag får kolhydratladdningen ett sista tillskott.
    Börja med en portion hirs-, korn- eller havregrynsgröt med mjölk och lite akaciahonung på toppen. Drick en stor kopp te till.
  • Förmiddag: Ät en skiva grovt bröd med ost och marmelad. Drick 2 dl vätska till.
  • Lunch: Ta med en portion av gårdagens rödkålssallad och ät en bit god lax till. Drick ett stort glas vatten (minst 3 dl) till maten.
  • Eftermiddag: En smoothie på 2–3 äpplen, ett par morötter, 10 gram ingefära och 2 droppar olivolja. Det fyller på kolhydrat­depåerna och dämpar eventuella inflammationer i leder och senor.
  • Kväll: Fler kolhydrater – t ex i form av hemlagad pizza eller lasagne. Använd fullkornsmjöl/-deg och ät en grön sallad med bitar av avokado till. Drick ett stort glas vatten (minst 3 dl).
  • Sen kväll: Fruktsallad på massor av frukt i tärningar med 2 dl grekisk yoghurt, 10 %. Smaka av med vanilj och toppa med hackade valnötter och lite mörk choklad. Drick koffeinfritt kaffe till.