Varför går jag inte ner i vikt trots rätt kost och träning?

Jag tränar med personlig tränare ett par gånger i veckan, springer eller går resten av dagarna och äter cirka 1 600 kalorier om dagen, med tyngdpunkt på proteiner och få kolhydrater. På sex veckor har jag gått upp lite i muskler och ner i fettprocent, men vikten och kroppsmåtten står helt stilla. Visst kommer jag i mina gamla jeans igen, men varför händer det inte mer?

Känner du igen dig i läsarfrågan - du kämpar och kämpar men vågen står stilla? Läs Olga Rönnbergs svar!

Vill du gå ner i vikt? Läs om olika metoder här > ## I FORMs Träningsexpert Olga Rönnberg

SVAR: Först och främst: grattis till dina resultat som du har uppnått så här långt! Det är rätt vanligt att man har vågen som redskap när man mäter sin framgång på gymmet, men samtidigt finns det så många andra faktorer som ger en mycket mer rättvis bild.

Du säger att du kan ha dina gamla kläder, är det inte det som är själva målet? Du är ju nöjd med hur det känns, så varför känner du dig som du gör? Varför tillåter du att vågen styr hur du känner dig och hur din dag blir?

Jag kan tyvärr inte ge dig feedback på ditt träningsprogram eller reflektera över din kost, men utifrån det du beskriver så ser ditt upplägg bra ut, möjligen lite för få kalorier för min smak.

Det finns ett missförstånd om muskler och fett: ”muskler väger mer än fett”, och det är ju fel. 1 kg muskler väger fortfarande lika mycket som 1 kg fett. Däremot tar muskler mindre plats, det vill säga volymen blir mindre. Tänk gärna på det nästa gång du väger dig.

Sedan måste du tänka på att det är helt naturligt att hamna på en platå, det vill säga när vikten och måtten står still. Kroppen försöker komma ikapp ”mentalt”, och ställa om sig. Det är helt normalt att stå still i upp till tre veckor.

Jag förstår att det är frustrerande, men tänk på att genom att fortsätta träna och äta bra blir du inte sämre. Försök fokusera på vad du har åstadkommit hittills: du har kommit i dina gamla kläder, blivit starkare i alla övningar, blivit snabbare, fått bättre hållning. Målen behöver inte alltid vara relaterade till vikten.