Teer för välbefinnande

Söker du inre ro och fysisk och psykisk balans kan en kopp te vara en lösning. Det är den ultimata drycken i jakten på välbefinnande.

BLOMTE - EN NYTTIG FUSION FRÅN NATUREN

Extrakt av örter, torkade frukter, bär eller blomblad går i regel under beteckningen örtte och är inte te i den klassiska bemärkelsen, det vill säga te som baserar sig på blad från tebusken Camellia sinensis som det svarta, gröna och vita teet. Det är i stället en fusion av örter, frukter, bär och blommor med olika effekter. Här är några:

 • Kamomill: Har en lugnande effekt och kan verka desinficerande. Kan lindra inflammerade ögon och hals och har en positiv effekt på magen. Har du problem med för mycket magsyra lugnar teet också magens slemhinnor. Också bra mot menstruationssmärtor.
 • Pepparmynta: Är uppiggande och främjar matsmältningen.
 • Nypon: Är mycket rik på C-vitamin och bra mot infektioner, till exempel förkylning och urinvägsinfektion. Lindrar huvudvärk, yrsel och vätska i kroppen.

**LÄS OCKSÅ:Så förebygger du urinvägsinfektion

 • Fläderblom: Finns i en blandning med tranbär och hallonblad. Bra mot influensa, förkylning och halsinfektion. Kan lindra symtom i samband med hösnuva.

AYURVEDA-TE FÖR DITT HUMÖR

Teet bygger på den över 5 000 år gamla filosofin om att leva i balans med sin kropp och den omgivande naturen. Ayurveda är i dag en erkänd inriktning inom naturmedicin (fytoterapi). Bygger på tanken om tre olika kroppstyper och sinnestillstånd; vata, pitta och kapha:

 • Vata-te:
  Är en blandning av lakritsrot, kardemumma och ingefära. Har en mycket söt och fyllig smak. Har lugnande effekt.
 • Pitta-te:
  Är en blandning av torkade rosenblad och milda kryddor. Har en mild smak och verkar svalkande, lindrande och lugnande.
 • Kapha-te:
  te med ingefära, saffran och kardemumma. Uppiggande effekt.