Te gör dig friskare och gladare

Te har fått en fantastisk comeback. Efter att ha stått i skuggan av kaffe latte i många år har teet kommit på bordet igen.

Forskning har visat att det är mycket nyttigare än vi tidigare har trott. Samtidigt utvidgas tefamiljen hela tiden med nya läckra sorter. I dag kan te göra nästan allt för dig: påverka din kropp, din hälsa, din själ och få dig att glömma behovet av något sött! Te är den ultimata personliga drycken som du kan skräddarsy efter ditt liv och dina behov.

Medan kaffevågen har vällt över landet och kaffe latte med mera har suttit tungt på tronen som varm sällskapsdryck har te-drickarna känt sig lite utanför och ofta varit hänvisade till en kopp kokt vatten med en gammal tepåse - kanske serverad av en kaféservitör med höjda ögonbryn.

Men nu får te-drickarna revansch på allvar. Forskarna blir mer och mer övertygade om teets alla fantastiska hälsosamma effekter som gäller allt från cancerförebyggande till att det är nyttigt för hjärtat.

Teet har också alltmer blivit en lyxprodukt med egen status. Både som ett antistressmedel och som en symbol på att man tar hand om sig själv och tänker på sitt välbefinnande.

I motsats till kaffe är te inte något som du sköljer ner medan du stressar vidare. Te är till för ro och försjunkenhet.

Just nu kryllar det av nya sorter och utsökta blandningar som du kan känna doften av i ett tehus eller smaka på i en te-salong. Här kan du möta andra hängivna tedrickare och beställa den kopp te som passar ditt tillstånd och ditt humör just då.

Viktig del av välbefinnandet

Det gäller även i teets hemland, England, för trots att engelsmännen alltid har föredragit te framför kaffe, har det nu dykt upp eleganta tesalonger med tevarianter för alla tillfällen: allt från trötta ben till spänningar i kroppen och stressade huvuden.

Förutom de nya salongerna frodas spa-anläggningar över hela världen och här kopplas teet på allvar ihop med välbefinnandet. Te spelar en central roll på spa-anläggningarna och förstärker de behandlingar du väljer. Det kan till exempel handla om att öka ditt fysiska och psykiska välbefinnande, förbättra din syrebalans, lyfta ditt humör, få dina muskler att slappna av eller kanske ge dig en utrensning.

Många spa-anläggningar bygger också på en särskild filosofi, till exempel ayurveda-spa, där du erbjuds en särskild växt som stämmer överens med din kroppstyp och din sinnesstämning. Andra ställen komponerar teet och ger det namn efter det tillstånd som det sätter dig i.

LÄS OCKSÅ: Vad är kamomillte bra för?