Så mycket vatten behöver frukt och grönsaker

Det krävs mycket vatten för att producera frukt och grönsaker. Ett äpple förbrukar t ex nästan 80 liter vatten.

Massor av grönsaker.

Även om frukt och grönsaker kräver mycket vatten, använder man långt mer vatten för att framställa animaliska produkter.

© iStock

Det kommer säkert inte som en chock att frukt och grönsaker behöver vatten för att kunna växa och mogna. Men däremot kanske du blir överraskad av hur mycket de sunda och goda råvarorna faktiskt förbrukar.

Water for Food-institutet vid University of Nebraska har undersökt den genomsnittliga vattenförbrukningen för en rad livsmedel i världen och kommit fram till att det t ex krävs 700 liter vatten för att producera ett kilo äpplen. För ett äpple motsvarar det cirka 78 liter vatten och då är äpplen ändå inte den värsta vattenslukaren. Ett kilo mango förbrukar hela 1 600 liter vatten.

Det kanske inte oroar dig så mycket, men i en tid där klimatförändringar och en ökande befolkning sätter press på världens vattenreserver, kan det vara bra att känna till hur mycket vatten som olika råvaror faktiskt förbrukar.

Vattenförbrukning för frukt och grönsaker

  • Mango: 1 600 liter

  • Persika/nektarin: 1 200 liter

  • Majs: 900 liter

  • Banan: 860 liter

  • Äpple/päron: 700 liter

  • Apelsin: 460 liter

  • Avokado: 283 liter

  • Potatis: 250 liter

  • Gurka: 240 liter

  • Kål: 200 liter

  • Tomat: 180 liter

  • Sallad: 130 liter

Innan du slutar äta frukt och grönsaker med hänsyn till miljön ska du dock veta att det krävs mycket mer vatten för att producera animaliska matvaror. För att framställa 1 kilo nötkött krävs det t ex över 15 000 liter vatten, medan choklad behöver hela 24 000 liter.

Vattenförbrukning för andra råvaror

  • Choklad: 24 000 liter

  • Nötkött: 15 500 liter

  • Ost: 5 000 liter

  • Fläskkött: 4 800 liter

  • Kyckling: 3 900 liter

  • Ris: 3 400 liter

Källa: Water for Food