Så mycket vatten behöver frukt och grönsaker
Det krävs mycket vatten för att producera frukt och grönsaker. Ett äpple förbrukar t ex nästan 80 liter vatten.
Det krävs mycket vatten för att producera frukt och grönsaker. Ett äpple förbrukar t ex nästan 80 liter vatten.
Det kommer säkert inte som en chock att frukt och grönsaker behöver vatten för att kunna växa och mogna. Men däremot kanske du blir överraskad av hur mycket de sunda och goda råvarorna faktiskt förbrukar.
Water for Food-institutet vid University of Nebraska har undersökt den genomsnittliga vattenförbrukningen för en rad livsmedel i världen och kommit fram till att det t ex krävs 700 liter vatten för att producera ett kilo äpplen. För ett äpple motsvarar det cirka 78 liter vatten och då är äpplen ändå inte den värsta vattenslukaren. Ett kilo mango förbrukar hela 1 600 liter vatten.
Det kanske inte oroar dig så mycket, men i en tid där klimatförändringar och en ökande befolkning sätter press på världens vattenreserver, kan det vara bra att känna till hur mycket vatten som olika råvaror faktiskt förbrukar.
Vattenförbrukning för frukt och grönsaker
Mango: 1 600 liter
Persika/nektarin: 1 200 liter
Majs: 900 liter
Banan: 860 liter
Äpple/päron: 700 liter
Apelsin: 460 liter
Avokado: 283 liter
Potatis: 250 liter
Gurka: 240 liter
Kål: 200 liter
Tomat: 180 liter
Sallad: 130 liter
Innan du slutar äta frukt och grönsaker med hänsyn till miljön ska du dock veta att det krävs mycket mer vatten för att producera animaliska matvaror. För att framställa 1 kilo nötkött krävs det t ex över 15 000 liter vatten, medan choklad behöver hela 24 000 liter.
Vattenförbrukning för andra råvaror
Choklad: 24 000 liter
Nötkött: 15 500 liter
Ost: 5 000 liter
Fläskkött: 4 800 liter
Kyckling: 3 900 liter
Ris: 3 400 liter
Källa: Water for Food