Röd paprika är bra bantningsmat

Paprikans goda smak uppskattas av många, och grönsaken passar även perfekt som bantningskost. Dessutom är innehållet av C-vitamin extra högt i röd paprika.

Innehållet av C-vitamin är mycket högt. En röd paprika innehåller tre gånger den minimidos som rekommenderas varje dag. Som jämförelse innehåller en apelsin endast en fjärdedel så mycket C-vitamin som en röd paprika.

Smaken kan vara lite stark. Det beror på att det särskilt i frövitan finns Kapsaicin, som gör att habanero och andra chilifrukter blir så heta. Kapsaicin är bland annat bakteriedödande.

Röd paprika har ungefär hälften så lång hållbarhet som grön paprika. Kolla därför så att paprikan är färsk. Skalet ska vara glänsande och slätt och stjälken ska vara grön och fräsch.

Trots den lite söta smaken är kolhydratinnehållet lågt. Det gör att det totala kalorivärdet hamnar på en nivå som gör att paprika passar utmärkt som bantningskost. Om du bestämmer dig för att enbart leva på paprika under en dag, så finns det utrymme rent kalorimässigt att du kan äta fler än 50 paprikor. Låt dig väl smaka!

Precis som när det gäller morötter så innehåller röd paprika en del betakaroten, vilket är förstadiet till A-vitamin. Ämnet sätter sig bland annat i hudens celler, som kan anta en orange skiftning och skyddar mot skadlig uv-strålning.

Röd paprika – så boostar du den!

  • Bästa valet: Mognadsgraden avgör hur mycket antioxidanter paprikan innehåller. Ju mognare paprika, desto nyttigare är den. Färgen indikerar tydligt mognadsgraden och därför är mörkröda paprikor bäst. Det innebär inte att gröna, gula och orange är dåliga rent näringsmässigt, men de andra färgerna kommer inte riktigt upp i samma nivå som den röda paprikan. Den är helt enkelt en riktig vinnare!

  • Bästa tillagningen: Du bestämmer själv hur du vill använda paprikan, det finns nämligen både för- och nackdelar med att äta den rå eller värmebehandlad. Paprikan syresätts kraftigt när den är skivad och ligger framme, och det gör att antioxidanterna försvinner. Vänta därför med att skiva den tills du ska äta, eller förvara den i en lufttät förpackning så att dess egenskaper bibehålls – liksom dess rätta konsistens.

  • Bästa tillbehören: Det passar bra att kombinera paprika med järnrika matvaror som lever, hjärta och annan inälvsmat eller t.ex. torkade bönor och linser. Det är också dokumenterat att C-vitamin, som paprika är mycket rik på, hjälper till att ta upp järnet i kroppen. Det är bra både för blodvärdet och
    syretransporten, eftersom järn bland annat ingår i produktionen av röda blodkroppar.

  • Bästa tajmningen: Paprika är rik på antioxidanter som stärker immunförsvaret, vilket kroppen rent allmänt har nytta av. Det finns dock ett viktigt undantag från den regeln: direkt efter ett hårt träningspass hämmas återhämtningen om man äter för mycket antioxidanter. Undvik därför att frossa i paprika den första timmen efter tuffa intervallpass eller krävande styrkepass.

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 6/2016