Myter om juice – vad är sant och falskt?

Du vet säkert att apelsinjuice är full av C-vitaminer, men visste du också att du får i dig lika mycket socker som när du dricker läsk? Läs här, där vi har pressat sanningen ur juice.

Äpple- och apelsinjuice

APELSINJUICE VS ÄPPELJUICE? Skillnaden mellan de två juicerna är relativt små, men apelsinjuice innehåller fler C-vitaminer än äppeljuice

© iStock

En juicekur rensar din kropp

FALSKT

Det finns inga bevis för att en juicekur har någon utrensande effekt. Det du uppnår är att du låter tarmen vila från fast föda, och därför kommer den tömma sig själv. Resultatet hade dock varit det samma om du bara drack vatten under några dagar, så det är inget magiskt med en juicekur.

När kuren upplevs som framgångsrik beror det på att en juicekur, precis som fasta, soppkur och andra avgränsade dieter gör att du under några dagar slutar med dina eventuella dåliga vanor. Godis och kakor läggs på hyllan, vin och kaffe skippas, kött och stärkelse undviks osv. Det gör att du på gott och ont märker hur det är att vara utan dessa matvaror och stimulin. En juicekur kan således användas till att pausa och göra upp med eventuella dåliga vanor.

Socker i juice

Det är lika mycket socker i juice som i läsk

SANT

Tack vare vitaminerna är juice mycket nyttigare än läsk, men när det kommer till sockerinnehållet är vanlig juice precis lika sött som läsk.

Att sockret i juicen uteslutande kommer från frukten förändrar ingenting när det gäller kaloriinnehållet, som är ganska högt. Ett vanligt glas juice innehåller omkring 25 g socker och 100 kcal och ger dig därmed omkring 5 procent av dina dagliga kalorier.

Eftersom flytande kalorier mättar dåligt äter du inte mindre mat när du dricker juice, och därför kan ett glas juice kosta en hel del på kalorikontot.

Färskpressad juice är inte nödvändigtvis färsk

SANT

En färskpressad juice kan vara både halvgammal och förarbetad. Det är faktiskt mer regel än undantag att juicen pastöriseras innan den kommer till butikerna. Denna värmebehandling har till syfte att ta död på oönskade bakterier och förlänger hållbarheten med flera veckor.

Leende med tänder
© iStock

Juice kan skada dina tänder

SANT

Lite av tändernas emalj fräts bort varje gång du äter något surt. Emaljlagret kan inte återbildas, och blir syraskadorna för stora kan de på sikt leda till smärtor när du borstar tänderna eller äter och dricker varma och kalla saker.

Vill du minimera skadorna ska du vara försiktig med att dricka saker med lågt pH-värde. Juice är i sammanhanget inte den största boven, men pH-nivån är ändå så låg att varje klunk sliter på emaljen. Du kan delvis begränsa skadorna genom att dricka juicen i stora klunkar eller använda ett sugrör och placera det långt bak i munnen så att juicen inte rör vid dina tänder. Drick helst juice i samband med en huvudmåltid.

pH-värde för 7 drycker

Generellt är ett värde under 5,7 skadligt för tänderna, och ju lägre pH-värde, desto värre.

pH-värden för drycker

Källa: Tandläkarföreningen

Juice från koncentrat är lika nyttigt som icke-koncentrat

FALSKT

Att juicen är från koncentrat betyder att apelsinjuicen, i produktionslandet, kokats ner till ett kraftigt koncentrat som sedan transporteras till landet där den färdiga juicen ska säljas eller distribueras vidare från. Metoden används eftersom det är mycket billigare att transportera koncentrat än drickfärdig juice eller till exempel apelsiner.

Tyvärr kostar det i näringsämnen att göra koncentrat. Bland annat störtdyker innehållet av C-vitamin, och därför är det också tillåtet för producenten att tillsätta extra C-vitaminer när koncentratet blandas ut med vatten. De övriga växtämnena som också förloras i processen gör man inget åt, och därför är juice från koncentrat mindre näringsrik än juice som inte har varit koncentrerad.

Ett glas juice är samma sak som att äta två-tre apelsiner

FALSKT

Det går åt närmare tre-fyra apelsiner till ett glas juice, för normalt kräver det nästan ett halvt kilo apelsiner att göra en kvarts liter juice. Men oavsett om det är två, tre eller fyra apelsiner i glaset kan du inte jämföra de två sakerna.

När du pressar frukten utvinner du saften, medan alla de fasta beståndsdelarna stannar i filtret. Rent näringsmässigt är det synd, för det är i fruktköttet du hittar de tarmvänliga kostfibrerna. Du kan kompensera förlusten genom att använda fruktköttet till annat. Till exempel kan den frysas och användasi soppor, bakverk och grytor.

Värmebehandlad juice har färre vitaminer

SANT, MEN...

Pastörisering – alltså värmebehandling, som förlänger hållbarheten – kostar vitaminer i juice. Så dricker du juice på grund av vitaminerna ska du pressa apelsinerna själv.

Vitaminerna är dock bara en bricka i det lite komplicerade spelet som handlar om hälsovärdet i juice. Vill du ha så mycket antioxidanter som möjligt ser det lite annorlunda ut. Analyser visar nämligen att innehåller av vissa växtämnen är lägre i färskpressad juice som är pressad i en vanlig juicepress, än i den värmebehandlade industrijuicen från matbutiken. Forskarnas förklaring är att det kan pressas ut mer saft från det näringsrika fruktköttet vid kommersiell produktion än via en vanlig juicepress.

Äpple och apelsin
© iStock

Äppeljuice är ett bättre val än apelsinjuice

FALSKT

Skillnaden mellan de två juicerna är relativt små, men i en duell drar apelsinjuicen det längsta strået. Det beror framförallt på ett mycket högre innehåll av C-vitamin. Vitaminen ingår både i uppbyggnaden av starka leder och senor, upptagningen av järn från maten och uppbyggnaden av ett starkt immunförsvar.

Även när det gäller stress har undersökningar visat att C-vitamin ger positiva resultat, så när ett enkelt glas apelsinjuice levererar en hel dagsdos av vitaminet medan äppeljuicen levererar mindre än tio procent är segern självklar.

LÄS OCKSÅ: Vilken slags mat innehåller mest C-vitamin?

Juice räknas med i dina 500 g grönt om dagen

SANT

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter 500 gram frukt och grönt om dagen. En frukt eller en grönsak, ungefär 100 gram av den totala mängden kan ersättas med ett glas juice. Det gäller både färskpressad och juice från koncentrat. Det ska dock vara juice, och inte saft eftersom saft innehåller mindre frukt och mycket mer socker.

Andra källor: Färsk apelsinjuice vs halvfabrikat

Artikeln publicerades i I FORM nr 9/2020