Kvalitetschoklad är rena hälsokosten

Har du känt dig riktigt rejält syndig och osund när du nästan i smyg stoppat en bit choklad i munnen till kaffet?

Det har det inte funnits anledning till! Undersökningar tyder på att choklad innehåller nyttiga ämnen som gör mörk kvalitetschoklad till rena hälsokosten.

Först var det rödvinet och nu chokladen vad ska nästa bli? Choklad är inte alls så farlig som den i många år har haft rykte om sig att vara. Tvärtom.

Ny forskning har visat att choklad innehåller en rad ämnen som kan vara gynnsamma för både kropp och själ. Men det ska vara mörk choklad som har en hög kakaohalt. För det är just chokladens kakaoinnehåll som gör den till ren hälsokost. Ljus choklad och mjölkchoklad är inte alls lika nyttigt mjölkfett och socker utjämnar nyttigheten och gör chokladen till en kaloribomb.

En bit choklad på 41 gram innehåller ungefär samma mängd fenoler som ett glas rödvin. Och det är just fenolerna i rödvin som hävdas vara orsaken till vindrickarnas längre liv.

En undersökning publicerad i The Lancet framhäver att ämnen i choklad och rödvin i allra högsta grad har en skyddande effekt mot hjärtsjukdomar. Kanske är en kväll med kvalitetschoklad och rödvin direkt livsförlängande det verkar åtminstone inte helt osannolikt.

Förebygger livsfarliga sjukdomar

Choklad innehåller samtidigt en rad effektiva antioxidanter som skyddar kroppen mot sjukdom och slitage. Choklad hjälper t ex till att göra det mycket skadliga LDL-kolesterolet mindre farligt. Även immunförsvaret får ett välbehövligt lyft av fenoler så att motståndskraften mot sjukdomar förbättras generellt.

En nackdel man inte kan bortse ifrån när det gäller choklad är den mycket höga halten av mättade fettsyror som normalt anses vara hälsofarliga. Men i det här fallet spelar det egentligen inte så stor roll. Den mättade fettsyra som dominerar i mörk choklad är stearinsyra och den hör till den mer sunda sorten. Relativt sett. Därför kan man med ro i själen och utan dåligt samvete äta en del choklad utan att oroa sig för kolesterolvärdet. Allt som allt har alltså choklad en del bra egenskaper när det gäller att förebygga de två stora dödliga sjukdomarna: hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Japanska forskare arbetar till och med på att isolera de aktiva ämnena i kakao för att använda dem som ingredienser i functional foods. Detta gäller framför allt de två antioxidanterna epicatechin och catechin som i mycket hög grad har antioxiderande effekt gentemot fetthaltiga substanser, bl a cellmembran. Mindre oxidering av cellmembranen och cellernas inre beståndsdelar hävdas kunna uppskjuta kroppens åldrande.

Imponerande vitaminkälla

Men inte nog med alla dessa positiva egenskaper. Den höga kakaohalten i mörk choklad betyder också att choklad innehåller stora mängder olika vitaminer och mineraler.

Choklad kan t ex rätta till även en långvarig brist på magnesium, ett mineral som är viktigt för hela organismen, bl a för musklernas uppbyggnad, för energiproduktionen vid motion, för nervsystemets funktion och för ämnesomsättningen. Vid sjukdom stiger magnesiumbe- hovet markant, och choklad kan vara ett bra komplement till övrig kost på sjukhuset eller om man ligger sjuk hemma.

LÄS OCKSÅ: Vilka är symptomen på magnesium brist?

Choklad är också en bra kopparkälla och kan förstärka det naturliga försvaret mot hjärt-kärlsjukdomar och cancer samt ger en frisk hudfärg.

Även det mentala tillståndet kan få en kick i rätt riktning om man äter rätt sorts choklad. Den höga kolhydrat- respektive låga proteinhalten i choklad främjar bildandet av serotonin i hjärnan. Serotonin är ett ämne som ger en behaglig känsla av ro och lindrar stress.

Milda substanser får hjärnan att slappna av. Choklad verkar avstressande och stimulerande på samma gång. Choklad stimulerar dels genom att påverka blodsockret så att det stiger, dels via innehållet av vissa substanser, theobrominer, som stimulerar hjärnan direkt, precis på samma sätt som koffein gör. Choklad kan därför vara ett bra mellanmål när man är stressad och hjärnan behöver en kick.

Stor skillnad på choklad

Eftersom choklad innehåller en del fett ska man inte äta för mycket om man är mån om figuren. Men man tycks inte gå upp lika mycket i vikt av chokladfett som av andra fettkällor.

Undersökningar har visat att större delen av det fett som fås från choklad passerar rätt igenom tarmsyste- met obehandlat. Men det betyder naturligtvis inte att man ohejdat kan frossa i choklad om man har viktproblem. Det är bäst att hålla sig till fettfattiga alternativ som samtidigt ger den goda chokladsmaken. Gör som Kerstin Hallert välkänd chokofil och livsnjutare. Hon har haft stora viktproblem och har bytt ut ostsmörgåsen mot äkta, mörk choklad!

De mest lästa artiklarna just nu
Förebyggande

MS – här är 7 vanliga tecken du bör hålla koll på

Bröd

Världens nyttigaste och enklaste bananbröd

Nyttig mat

RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?

Menyer

Meny vecka 48, 2021: Gör dig redo för nya favoriträtter

Dessert

Snöbollar

62,8 kcal
40 minuter
Motivation till träning

6 enkla träningsförslag till trötta dagar

Platt mage

I FORMs magcamp del 4

Psykologi

5 saker som glada kvinnor gör

Nyttig mat

Så räknar du om gram till dl

Träning

RÄKNA UT: Hur många kalorier förbränning min träning?

Mer om Nyttig mat
Nyttig mat

Genvägen till att lyckas med fermentering

Nyttig mat

14 enkla kocktips: Så här blir du en ninja i köket

Nyttig mat

Rynkar du på näsan åt rester?

Nyttig mat

Gör en veckomeny – och slipp stressen i mataffären.

Nyttig mat

Här är de ingredienser vi helst undviker

Nyttig mat

5 enkla sätt att använda trädgårdens squash

Nyttig mat

Kan man äta halloweenpumpa?

Nyttig mat

Kan man tvätta bort bekämpningsmedel från frukt och grönsaker?

Annons

Hur får vi i oss mer omega-3?

Nyttig mat

Därför kan presskaffe vara ohälsosamt

Nyttig mat

9 tips till att äta lite nyttigare på semestern

Newsletter background
I FORM rekommenderar
Förebyggande

Varför kliar det i min hårbotten?

Psykologi

Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Lätt att leva sunt: I FORMs träningsuniversum och veckomenyer hjälper dig

Nyttiga recept

Gör din egen surdeg

598 kcal
4-6 dagar
Platt mage

Magcamp för nybörjare: Följ det här effektiva programmet och se resultat

Psykologi

Depressionstest – är du mer än bara nedstämd?

Träning

Här är de 5 mest populära träningsprogrammen

Träningskläder

5 DETALJER: Kolla dessa innan du köper vinterlöpartights

Hälsa

Övervägar du att skaffa en ljusterapilampa?

Fitness

Guide: Lär känna träningsmaskinerna på gymmet