Kvalitetschoklad är rena hälsokosten

Har du känt dig riktigt rejält syndig och osund när du nästan i smyg stoppat en bit choklad i munnen till kaffet?

Det har det inte funnits anledning till! Undersökningar tyder på att choklad innehåller nyttiga ämnen som gör mörk kvalitetschoklad till rena hälsokosten.

Först var det rödvinet och nu chokladen vad ska nästa bli? Choklad är inte alls så farlig som den i många år har haft rykte om sig att vara. Tvärtom.

Ny forskning har visat att choklad innehåller en rad ämnen som kan vara gynnsamma för både kropp och själ. Men det ska vara mörk choklad som har en hög kakaohalt. För det är just chokladens kakaoinnehåll som gör den till ren hälsokost. Ljus choklad och mjölkchoklad är inte alls lika nyttigt mjölkfett och socker utjämnar nyttigheten och gör chokladen till en kaloribomb.

En bit choklad på 41 gram innehåller ungefär samma mängd fenoler som ett glas rödvin. Och det är just fenolerna i rödvin som hävdas vara orsaken till vindrickarnas längre liv.

En undersökning publicerad i The Lancet framhäver att ämnen i choklad och rödvin i allra högsta grad har en skyddande effekt mot hjärtsjukdomar. Kanske är en kväll med kvalitetschoklad och rödvin direkt livsförlängande det verkar åtminstone inte helt osannolikt.

Förebygger livsfarliga sjukdomar

Choklad innehåller samtidigt en rad effektiva antioxidanter som skyddar kroppen mot sjukdom och slitage. Choklad hjälper t ex till att göra det mycket skadliga LDL-kolesterolet mindre farligt. Även immunförsvaret får ett välbehövligt lyft av fenoler så att motståndskraften mot sjukdomar förbättras generellt.

En nackdel man inte kan bortse ifrån när det gäller choklad är den mycket höga halten av mättade fettsyror som normalt anses vara hälsofarliga. Men i det här fallet spelar det egentligen inte så stor roll. Den mättade fettsyra som dominerar i mörk choklad är stearinsyra och den hör till den mer sunda sorten. Relativt sett. Därför kan man med ro i själen och utan dåligt samvete äta en del choklad utan att oroa sig för kolesterolvärdet. Allt som allt har alltså choklad en del bra egenskaper när det gäller att förebygga de två stora dödliga sjukdomarna: hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Japanska forskare arbetar till och med på att isolera de aktiva ämnena i kakao för att använda dem som ingredienser i functional foods. Detta gäller framför allt de två antioxidanterna epicatechin och catechin som i mycket hög grad har antioxiderande effekt gentemot fetthaltiga substanser, bl a cellmembran. Mindre oxidering av cellmembranen och cellernas inre beståndsdelar hävdas kunna uppskjuta kroppens åldrande.

Imponerande vitaminkälla

Men inte nog med alla dessa positiva egenskaper. Den höga kakaohalten i mörk choklad betyder också att choklad innehåller stora mängder olika vitaminer och mineraler.

Choklad kan t ex rätta till även en långvarig brist på magnesium, ett mineral som är viktigt för hela organismen, bl a för musklernas uppbyggnad, för energiproduktionen vid motion, för nervsystemets funktion och för ämnesomsättningen. Vid sjukdom stiger magnesiumbe- hovet markant, och choklad kan vara ett bra komplement till övrig kost på sjukhuset eller om man ligger sjuk hemma.

LÄS OCKSÅ: Vilka är symptomen på magnesium brist?

Choklad är också en bra kopparkälla och kan förstärka det naturliga försvaret mot hjärt-kärlsjukdomar och cancer samt ger en frisk hudfärg.

Även det mentala tillståndet kan få en kick i rätt riktning om man äter rätt sorts choklad. Den höga kolhydrat- respektive låga proteinhalten i choklad främjar bildandet av serotonin i hjärnan. Serotonin är ett ämne som ger en behaglig känsla av ro och lindrar stress.

Milda substanser får hjärnan att slappna av. Choklad verkar avstressande och stimulerande på samma gång. Choklad stimulerar dels genom att påverka blodsockret så att det stiger, dels via innehållet av vissa substanser, theobrominer, som stimulerar hjärnan direkt, precis på samma sätt som koffein gör. Choklad kan därför vara ett bra mellanmål när man är stressad och hjärnan behöver en kick.

Stor skillnad på choklad

Eftersom choklad innehåller en del fett ska man inte äta för mycket om man är mån om figuren. Men man tycks inte gå upp lika mycket i vikt av chokladfett som av andra fettkällor.

Undersökningar har visat att större delen av det fett som fås från choklad passerar rätt igenom tarmsyste- met obehandlat. Men det betyder naturligtvis inte att man ohejdat kan frossa i choklad om man har viktproblem. Det är bäst att hålla sig till fettfattiga alternativ som samtidigt ger den goda chokladsmaken. Gör som Kerstin Hallert välkänd chokofil och livsnjutare. Hon har haft stora viktproblem och har bytt ut ostsmörgåsen mot äkta, mörk choklad!