Krydda bort huvudvärken

Kummin, paprikapulver och gurkmeja innehåller så stora mängder salicylsyra att de kan fungera lika effektivt som flera smärtstillande medel.

Kummin, paprikapulver och gurkmeja. Det låter kanske inte direkt som något som kan ingå i en kur, men enligt skotsk forskning innehåller de tre kryddorna så stora mängder salicylsyra att de fungerar lika effektivt som flera smärtstillande medel och kanske ännu bättre än vanliga huvudvärkstabletter som till exempel aspirin. I alla fall i teorin. Forskaren bakom studien har själv provat. Det fungerar dock inte på honom, men som han menar att det kan fungera på andra ändå.

LÄS OCKSA: Vad är Hortons huvudvärk?

Salicylsyran har en generell antiinflammatorisk effekt och kan därför ha effekt på en lång rad sjukdomar, till exempel ledbesvär. En annan studie tyder på att livsmedel som är rika på salicylsyra kan förebygga cancer och framför allt tarmcancer.

LÄS OCKSA: Varför får man huvudvärk?

Marockansk rätt mot smärtor

Kummin, paprika och gurkmeja ingår i många indiska, pakistanska och nordafrikanska rätter. Som till exempel den marockanska rätten tagine med chermoula (för 4 personer):

Tagine

1 tsk olivolja
3 morötter i bitar
3 palsternackor i bitar
3 rödlökar i bitar
2 stora potatisar i bitar
4 purjolökar i bitar/ringar
12 katrinplommon, dadlar eller fikon
2 kvistar mynta, finhackade

Häll olja och grönsaker i en ugnsfast form. Sätt in i ugnen i ca 7 min i 220 grader.

Chermoula

2 hackade lökar
3 vitlöksklyftor
1 liten bit ingefära
100 ml citronsaft
100 ml olivolja
1 tsk honung, kummin, paprika och gurkmeja
1 tsk chili (styrka efter smak)
1 handfull korianderblad, hackade

Frossa i gurkmeja, det är supernyttigt!

Mixa alla ingredienserna. Blanda chermoula med grönsakerna från ugnen och torkad frukt. Tillsätt 4 dl vatten, täck med ett lock och baka det i 45 minuter på 200 grader. Sänk värmen till 180 grader och baka i ytterligare i 45 minuter. Strö över myntan och servera med exempelvis couscous.

LÄS OCKSA: Vad är migrän?