Så förebygger du:
- 1. Följ samma principer för kalorilätta råvaror som du gör resten av året. Välj fisk, magert kött, fullkorn och massor av frukt och grönt.
- 2. Koncentrera dig på sund julmat och välj sill, lax, räkor, ägg, nötter, rågbröd, rödkål, anka och kalkon på julbordet.
- 3. Om du själv lagat julmaten kan du tillaga den efter så magra och kalorisnåla recept du kan hitta.
- 4. Drick mycket vatten till alla måltider.
- 5. Se alltid till att hälften av maten på din tallrik är grönsaker.
- 6. Ta bara ut julgodiset ur köksskåpet en gång varje dag. Även om det finns mandel och hasselnötter i marsipan och nougat, innehåller de också massor av socker. Så lite som 100 g, vilket man enkelt stoppar i sig, ger 475 kcal.
- 7. Ät långsamt så att du hinner njuta av maten – då kan maten också mätta.
Nödplan – om du misslyckas:
Spring en runda, eller träna på gymmet för att få bort uppblåstheten.
Gör en plan för hur du ska tänka för att undvika att äta för mycket vid nästa julbord.