Bovete minskar kolesterolet

Bovete kan halvera upptaget av kolesterol, säger amerikanska forskare, som också har kommit på varför.

Kolesterol upptas i tarmen, men bovete innehåller ett särskilt protein som förhindrar att de celler som sitter i tarmväggarna kan uppta kolesterolet och därmed stöts kolesterolet ut ur kroppen. Boveteproteinet kan faktiskt reducera kolesterolupptaget med 47 procent. Och som bekant kan förhöjt kolesterol leda till hjärt-kärlsjukdomar.

Hälsosam planta

Bovete är en ettårig planta med ljusröda blommor som bär de svartbruna, trekantiga karakteristiska nötterna. Bovete har ett högt innehåll av lysen, en aminosyra, och innehåller också mycket organiskt bundet kalcium, järn, kalium, magnesium, kisel och fluor. Bovete innehåller inte gluten och är lättsmält.

Bovetepannkakor

De mest kända bovetepannkakorna är de ryska blinierna, som man äter med rysk kaviar och gräddfil. Men du kan också använda hälften bovetemjöl och hälften vetemjöl i vanlig pannkakssmet, grädda lite tjockare matpannkakor och fylla dem med exempelvis spenat och feta.

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background