Ät extra mycket grönt

Man har länge sagt att det är nyttigt att äta grönsaker och frukt i alla färger, men de gröna är de allra bästa för dig.

Spenat och andra gröna grönsaker innehåller nämligen färgämnet klorofyll som motverkar det röda köttets tendens att förorsaka tjocktarmscancer, och det kan ju vara bra nu på sommaren när grillen åker fram. Klorofyll skyddar även mot hudcancer, som många drabbas av just på sommaren på grund av solen.

LÄS OCKSÅ: Hudcancer – det här bör du hålla koll på

Så här gör du

För att täcka det dagliga behovet av klorofyll ska du äta en halv kopp hackad färsk spenat - eller samma mängd av annat grönt. Det kan vara bladselleri, rucolasallad, kirskål, salladskål, maskrosblad, brännässlor eller bok choy, som är en asiatisk grönsak med vit stjälk och grönt bladhuvud. Du kan även äta isbergssallad, men de riktigt mörkgröna grönsakerna är ännu nyttigare.

Regeln är enkel: Ju mörkare grön grönsaken är, desto mer klorofyll innehåller den. Som bonus innehåller dessutom dessa grönsaker massor av B-vitaminet folinsyra, som skyddar mot bröstcancer.

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background