Är avokado dåligt för klimatet?

De smakar fantastiskt, innehåller massor av nyttigt fett, är rika på kostfibrer och så har de blivit anklagade för att vara klimatsyndare. Men är de det?

Avokao på rosa bakgrund

MUMS! Avokado är gott, men hur är det med klimatavtrycket? Svaret får du här.

© iStock

Du är alldeles säkert inte ensam om att äta din avokado med ett uns av dåligt klimatsamvete, men det finns det faktiskt ingen anledning till. De gröna godsakerna är nämligen inte alls lika dåliga för klimatet som många tror. De transporteras visserligen långt, men med båtar som är en väldigt effektivt transportform. Deras klimatavtryck är jämförbar med äpplen, som ligger i kyl flera månader innan de kommer till matbutikerna.

Avokadon är dock mindre hållbar av andra anledningar. Den odlas ofta i delar av världen, där det kan vara vattenbrist och därför kan produktionen innebära att lokala vattenresurser överanvänds. Samtidigt hamnar relativt många avokador direkt i soporna, för att de hinner bli övermogna innan vi hunnit äta dem. Och det är såklart inte optimalt att lägga massor av energi på en vara som bara kasseras. Vi har därför samlat ihop några förvaringstips här nedanför, så att dina avokador hamnar i magen istället för i soppåsen.

Källa: Thomas Roland, CSR-chef hos Coop

FÖRVARA DINA AVOKADOR OPTIMALT

  • En skål på köksbordet är bästa stället att lägga dina omogna avokador på. De tål inte kyla, så om du lägger dem i kylskåpet bromsar du mognaden och avokadon får bruna fläckar.

  • Om du inte vill påskynda mognaden ska du inte lägga avokado tillsammans med tomater, äpplen och citrusfrukter. De utsöndrar etylen som sätter fart på mognaden.

  • Är avokadorna mogna kan du dock med fördel lägga dem i kylskåpet. Här kan de hålla sig i flera veckor, medan de blir trista efter bara ett par dagar på köksbordet.

Hälsosam hela sommaren med I FORM

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Just nu har vi ett specialerbjudande, där du får tillgång till I FORM hela sommaren för endast 49 kr.

ERBJUDANDE: Få 3 månader för 49 kr.


Newsletter background