Är avokado dåligt för klimatet?
De smakar fantastiskt, innehåller massor av nyttigt fett, är rika på kostfibrer och så har de blivit anklagade för att vara klimatsyndare. Men är de det?
De smakar fantastiskt, innehåller massor av nyttigt fett, är rika på kostfibrer och så har de blivit anklagade för att vara klimatsyndare. Men är de det?
Du är alldeles säkert inte ensam om att äta din avokado med ett uns av dåligt klimatsamvete, men det finns det faktiskt ingen anledning till. De gröna godsakerna är nämligen inte alls lika dåliga för klimatet som många tror. De transporteras visserligen långt, men med båtar som är en väldigt effektivt transportform. Deras klimatavtryck är jämförbar med äpplen, som ligger i kyl flera månader innan de kommer till matbutikerna.
Avokadon är dock mindre hållbar av andra anledningar. Den odlas ofta i delar av världen, där det kan vara vattenbrist och därför kan produktionen innebära att lokala vattenresurser överanvänds. Samtidigt hamnar relativt många avokador direkt i soporna, för att de hinner bli övermogna innan vi hunnit äta dem. Och det är såklart inte optimalt att lägga massor av energi på en vara som bara kasseras. Vi har därför samlat ihop några förvaringstips här nedanför, så att dina avokador hamnar i magen istället för i soppåsen.
Källa: Thomas Roland, CSR-chef hos Coop
En skål på köksbordet är bästa stället att lägga dina omogna avokador på. De tål inte kyla, så om du lägger dem i kylskåpet bromsar du mognaden och avokadon får bruna fläckar.
Om du inte vill påskynda mognaden ska du inte lägga avokado tillsammans med tomater, äpplen och citrusfrukter. De utsöndrar etylen som sätter fart på mognaden.
Är avokadorna mogna kan du dock med fördel lägga dem i kylskåpet. Här kan de hålla sig i flera veckor, medan de blir trista efter bara ett par dagar på köksbordet.