11 saker du inte visste om vatten

Du dricker (förhoppningsvis) rikligt av det varje dag, men vet du hur mycket det livsviktiga vattnet egentligen betyder för din hälsa? Bli vattensmart med våra roliga, överraskande och sunda fakta om vatten.

Flera skålar i vatten.

11 saker du inte visste om vatten

45-75 % så mycket vatten har vi i kroppen

Andelen beror på ålder och kön. Män har mer vatten i kroppen än kvinnor eftersom de har större muskelmassa. Och barn har mer vatten i kroppen än vuxna. Ett spädbarn som är en månad gammalt har 75 procent vatten i kroppen medan en äldre kvinna "bara" har 45 procent.

106 liter vatten per dag ...

... använder du i genomsnitt. Det mesta rinner ut genom duschen och ner i toaletten.- 36 % Dusch och personlig hygien

  • 27 % Spola i toaletten
  • 13 % Tvätta kläder
  • 10 % Disk och städning
  • 7 % Mat och dryck
  • 7 % Övrigt

Vatten kan aldrig bli för gammalt

Oavsett hur länge din vattenflaska har stått i kylskåpet (eller legat i sportväskan) är det ingen fara att dricka vattnet. Det kan dock hända att det inte smakar lika gott som färskt vatten direkt ur kranen. Främmande dofter och smaker kan nämligen tränga igenom flaskan.

Sätt smak på vattnet

Låt citron- eller apelsinskivor, färska bär, vattenmelon i tärningar, myntablad eller strimlad gurka dra i vattnet innan du dricker det. Då blir det extra gott.

Du förlorar vatten och inte fett vid träning

När du väger mindre efter ett träningspass än före är det rent vatten du har förlorat och (tyvärr) inte fett.

Din vätskeförlust

... uppgår till över 1 liter i timmen under hård träning i värme. De flesta kvinnor kan bara ta upp ¾–1 liter vatten i timmen så det finns ingen poäng med att dricka mer. Tänk istället på att dricka lite extra timmarna före och efter din träning.

Vatten botar baksmälla

Huvudvärken beror oftast på uttorkning och kan förebyggas om du dricker mycket vatten innan du går och lägger dig.

Hellre vatten än mat

Du kan leva 1 månad utan mat men bara 1 vecka utan vatten.

1,6 miljoner färre överviktiga

Det skulle det finnas i USA om alla drack vatten istället för läsk, enligt en stor studie. Studien konstaterar också att 18 procent av amerikanernas totala kaloriintag är flytande.

Kranvatten är 900 gånger mer miljövänligt än flaskvatten

... sett till mängden CO2-utsläpp. Samtidigt är det väsentligt billigare. Det kostar ca 12 kr att köpa ½ liter flaskvatten. Om du istället fyller en flaska från kranen kostar det ca 3 öre. Flaskvatten kostar alltså ca 400 gånger så mycket som kranvatten.

Små slurkar vatten när du tränar

När du tränar är det bästa att dricka lite men ofta. Det är lättare för magen att ta hand om. Studier visar också att kroppen behåller en ökad prestationsförmåga när den får lite vätska åt gången.