Kakao innehåller superämnen

Kakao i ren form kan sänka risken för cancer, diabetes, hjärtsjukdom samt stroke med upp till 90 procent.

Kakao

Ett regelbundet intag av kakao i ren form - och ju mer desto bättre - kan sänka risken för cancer, diabetes, hjärtsjukdom samt stroke med upp till 90 procent. Och det kan det på grund av ett superämne som amerikanska forskaren Norman Hollenberg har upptäckt i kakao.

Bitterljuvt ämne

Ämnet är en flavonoid som kallas epicatechin, som även finns i choklad, te, vin, frukt och vissa bär - exempelvis tranbär. Dessvärre smakar epicatechin mycket bittert och därför avlägsnar man det ur den kakao som används vid chokladframställning. Och det är ett stort misstag, fastslår Hollenberg.

Det finns mest epicatechin i kakao från Syd- och Mellanamerika.

Kakaons andra sunda ämnen

  • Theobromin och koffein: Uppiggande.
  • Kakaosmör: Innehåller hjärtvänliga oljor och svårsmält fett, som bland annat mättar bra.
  • Antocyaniner, katechiner och andra växtämnen: Stärker ditt immunförsvar.
  • Tryptophan: Gör dig glad.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background