Finns det ämnen i kött som är hälsofarliga?

Se svaret från experten på ifrom.se

Fråga

Jag äter ofta kött men nu har jag hört att det kan vara cancerframkallande. Är det korrekt?

Svar

Bacon, rökt korv, burkleverpastej och skinka hör till de köttprodukter som tillsätts nitrit. Det ger köttet en vacker röd färg när det värms. Men under värmebehandlingen kan det bildas föreningar mellan köttets proteiner och nitritets biprodukter. En del försök tyder på att köttproteiner och nitritämnen bildar vissa cancerframkallande ämnen, så kallade filtrosaminer.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background