Ät dig till sund och vacker hud

Ja, det är faktiskt möjligt att äta sig vacker – skönhet kommer nämligen i hög grad inifrån. Se vilka råvaror som är särskilt effektiva för din hud.

Kvinna äter apelsin

ÄT DIN HUD VACKER Apelsin är en av de råvaror som gör din hud gott. Den orange frukten motverkar nämligen rynkor och gör huden elastisk.

© iStock

Vacker hud med rätt kost

Om du gärna vill ha sund och vacker hud, kan det vara en bra idé att tänka igenom vad du äter. Med rätt kost kan du äta dig till vacker och strålande hud. Här under kan du läsa om sex råvaror som kan göra underverk för din hud.

1. Mandlar

Primär effekt: Skyddar huden.
Aktiva ämnen: E-vitamin.
Så fungerar det: E-vitamin är den viktigaste fettlösliga antioxidanten. E-vitamin är särskilt effektiv för att skydda cellmembranen runt hudcellerna mot skadliga fria radikaler. Det kan fördröja hudens ålderstecken.
Så gör du: Ät 10 mandlar om dagen. Mandlar är perfekt som mellanmål eller som del av en sallad eller müsli.

LÄS OCKSÅ: Mandlar håller hjärtat friskt och midjan slank

2. Morötter

Primär effekt: Ger huden färg.
Aktiva ämnen: Karotener.
Så fungerar det: Karotener är växtfärgämnen, som lagras i huden, där de ger färg. Karotener fungerar också som antioxidanter, och en del av dem ombildas till aktivt A-vitamin, som främjar bildandet av ny, frisk hud och skyddar huden mot infektion.
Så gör du: Ät minst 50 g om dagen. Överdrivet intag kan ge en gulsotsaktig färg. Ät lite fett (t ex från nötter, olja eller fet fisk) vid sidan av, då karotenerna kräver fett för att kunna tas upp från tarmen.

3. Lax

Primär effekt: Gör huden klar.
Aktiva ämnen: Långkedjade, fleromättade omega-3-fettsyror, selen och D-vitamin.
Så fungerar det: Omega-3-fettsyrorna motverkar inflammation – även i huden, som annars kan bli oren och irriterad. Omega-3-fettsyror ingår i cellemembranen och är nödvändiga för optimala funktioner i alla celler – speciellt i huden, men även i håret.

Selen är en viktig antioxidant, som skyddar hudcellerna mot skador. Det hjälper bland annat till med att motverka rynkor. Ny forskning har upptäckt att det finns D-vitamin-receptorer i huden och hårsäckarna. Det betyder att D-vitamin har en grundläggande betydelse för en frisk och fungerande hud och produktionen av sunt hår.
Så gör du: Ät en smörgås med kallrökt lax eller ugnsbakad lax några gånger i veckan, så du i genomsnitt får 25 g lax per dag. Det ger dig det D-vitamin och de omega-3-fettsyror som du behöver.

4. Ägg

Primär effekt: Stärker hud, hår och naglar.
Aktiva ämnen: Biotin.
Så fungerar det: Bland symptomen på biotinbrist är torr hud, hudutslag, tunt och bräckligt hår samt håravfall. Har man en normal tarmflora kommer bakterierna att producera tillräckligt med biotin. Biotin är nödvändigt för bildandet av proteinet keratin. Keratin finns i en form i huden och i en annan form i håret. Biotin är därför viktigt för att hålla både huden och håret friska och vackra, och för uppbyggandet av friska naglar.
Så gör du: Ät ett ägg varje eller varannan dag.

5. Vatten

Primär effekt: Återfuktar huden.
Aktiva ämnen: Vatten.
Så fungerar det: Vatten är det bästa medlet mot torr hud. Om din kropp har vätskebrist tar den vätska från huden för att använda vattnet till de mest livsviktiga funktionerna. Därmed finns det inget överskott för att hålla vätskebalansen i hudcellerna. Det märks på att huden blir torr.
Så gör du: Om du misstänker att du dricker för lite vatten så försök att dricka en halv liter vatten extra per dag i 14 dagar, och se om det fungerar. Det finns ingen anledning att överdriva och dricka fler liter per dag. Du behöver totalt 1,5 liter vätska om dagen plus det du svettas ut under sport och motion.

6. Apelsiner

Primär effekt: Motverkar rynkor och främjar hudens elasticitet.
Aktiva ämnen: C-vitamin. 100 g apelsin innehåller 61 mg C-vitamin motsvarande 81 procent av det rekommenderade dagliga intaget.
Så fungerar det: C-vitamin främjar bildandet av kollagen i huden. Kollagen är det viktigaste proteinet i bindväven. Det har en avgörande betydelse för hudens styrka och elasticitet. Nedbrytningen av kollagen leder till att det bildas rynkor. C-vitamin fungerar också som en antioxidant, och C- och E-vitamin stärker varandras effekt som antioxidanter och därför är de en mycket bra kombination.
Så gör du: Ät en apelsin om dagen. Apelsiner passar bra på frukostbordet eller som mellanmål. Är du inte förtjust i att skala apelsiner, så skär dem i stora klyftor och bit av! Ett glas färskpressad apelsinjuice per dag är också bra, även om du går miste om de goda ämnen som finns i fruktköttet. Men apelsinjuice är en bra genväg till att få lite extra C-vitamin.