10 matvaror som skapar kronisk inflammation
Här är alla matvaror som du ska undvika, om du vill äta antiinflammatoriskt.
Här är alla matvaror som du ska undvika, om du vill äta antiinflammatoriskt.
En del matvaror har proinflammatorisk effekt: De gör att infektioner blossar upp. Det är svårt att undvika dem helt, men om du ser till att få de flesta av matvarorna från A-laget, har du tagit ett viktigt steg mot ett längre och sundare liv.
Se här vilka matvaror som ingår i en antiinflammatorisk kost.
1. Vegetabiliska fettämnen
Oljor som majs-, vindruvskärn-, tistel- och solrosolja är några av de oljor du ska undvika. Använd istället som oliv-, avokado- och rapsolja.
2. Rött kött
Det är speciellt djur som har fått kraftfoder och alltså inte har fått gå fritt som du ska undvika.
3. Socker i alla former
Socker i godis, kakor, choklad och kex är dessvärre också på den svarta listan över matvaror du bör undvika om du äter antiinflammatoriskt.
4. Snabba kolhydrater
Du får också säga hejdå till vitt bröd, vitt ris och vit pasta. Välj istället matvaror med mer fullkorn.
5. Processade köttprodukter
Det är bland annat pålägg, bacon och korv du ska undvika.
6. Alkohol
Alkohol i större mängder går inte heller om du vill äta antiinflammatoriskt.
7. Feta mejeriprodukter
8. Potatis (i synnerhet bakad)
9. Salt
10. Godis
Artikeln publicerades i I FORM 13/2011.