Annons

Så här kan du begränsa din skärmtid på ett effektivt sätt!

Under julen är det extra viktigt att vara närvarande med familj och vänner. Det är därför viktigt att begränsa sin skärmtid för att hålla sig frisk, produktiv och social. Det finns många sätt att göra detta på ett effektivt sätt. Här är några tips på hur man kan tänka kring skärmtid.

Varför ska man begränsa sin skärmtid?

Trots att det kan vara väldigt roligt och underhållande att spela på casino online eller titta på tv, så finns det alltid en gräns för när det blir för mycket. Det finns många skäl till varför man bör begränsa sin skärmtid. För det första är det bra för hälsan att inte sitta stilla i en stol hela dagen. Man bör röra på sig och träna lite, och det är svårt att göra det om man sitter fast vid en skärm hela tiden. Dessutom kan det vara skadligt för ögonen att titta på en skärm hela tiden, och det kan leda till huvudvärk och migrän. Det är också lättare att bli stressad när man spenderar alldeles för mycket tid framför en skärm, så det är bra att ta pauser och göra andra saker under dagen.

Hur mycket skärmtid är för mycket?

Det finns inget enkelt svar på denna fråga. Alla människor är olika och behöver olika mängder skärmtid för att må bra. Vissa personer kan behöva mer skärmtid för att lära sig nya saker, hålla kontakt med familj och vänner. Men andra kan behöva mindre tid för att inte bli trötta eller irriterade. Det är dock inte hälsosamt för någon att spendera för mycket tid framför en skärm. I Sverige har vi en genomsnittlig skärmtid på 3 timmar om dagen. Ifall ens skärmtid är betydligt högre än det, då kan man anta att det förmodligen är för mycket. Alla har olika behov av skärmtid, och det är viktigt att hitta en balans som passar just sig själv.

Sätt inte en orimlig begränsning på skärmtiden!

Det är viktigt att inte sätta en orimlig begränsning på skärmtiden, eftersom det kan leda till onödig stress och oro. Man bör istället försöka hitta en balans mellan tid framför skärmen och tid för andra aktiviteter. Det är dock inte alltid lätt att hitta den perfekta balansen, och ibland kan det vara nödvändigt att ta en paus från skärmen. Detta gäller speciellt om man även jobbar framför datorn hela dagen. För att skapa en balans så kan man bestämma att för varje timme som spenderar framför tv:n eller på Facebook, så ska man samma dag spendera lika mycket tid på yoga, eller att läsa en bok. Med en sådan utmaning skapar man nya och hälsosamma vanor, samtidigt som man begränsar skärmtiden.

4 sätt att minska din skärmtid

  1. Ha mobil förbud i sovrummet.
  2. Ladda ner en app som hjälper dig att spåra hur mycket tid du tillbringar på skärmen, så att du kan se hur mycket tid du egentligen spenderar och försöka minska det.
  3. Gör en lista över de aktiviteter du vill göra i stället för att bara sitta framför skärmen, så att du har något annat att fokusera på.
  4. Begränsa dig till en viss mängd tid per dag eller per vecka som du tillåter dig själv att spendera på skärmen, så att det inte tar överhanden i ditt liv.

Hur kan man underlätta jobb framför dator

Det finns flera olika sätt att underlätta jobbet framför datorn. Man kan använda en ergonomisk musmatta, använda en ergonomisk stol eller ta regelbundna pauser. En ergonomisk musmatta är en bra investering för den som ofta jobbar framför datorn, eftersom den minskar risken för skador i armar och händer. En ergonomisk stol är också en bra investering, eftersom den ger bättre stöd för ryggen och minskar risken för ont i ryggen. Det är också viktigt att ta regelbundna pauser när man jobbar framför datorn, eftersom det minskar risken för trötthet och utmattning.

Hur begränsar man barns skärmtid?

Allt fler barn har dagligen tillgång till olika former av skärmar. För barn mellan 9-12 år har 43% en skärmtid på minst tre timmar om dagen. Det finns många olika sätt att begränsa barns skärmtid. Man kan till exempel sätta en tid på hur länge de får vara vakna och använda sin skärm, eller så kan man begränsa deras användning av skärmar till vissa tider på dygnet. Man kan också helt enkelt låta barnen bestämma hur mycket skärmtid de vill ha, och sedan hjälpa dem att hålla sig till den tiden. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla barn är olika, och att det inte finns något rätt eller fel svar på frågan. Vad som fungerar för ett barn, kanske inte fungerar för ett annat. Därför är det viktigt att prata med barnen om deras skärmvanor, och hitta en lösning som passar alla inblandade parter.

Skärmar tar upp alltmer av vår tid, och det är lätt att fastna framför dem i timmar. Det är därför viktigt att aktivt tänka på sina av vanor och vilken skärmtid som verkligen är givande. Med dessa tips kan du vara mer närvarande i jul!