Anti-stressmenyn

Är din arbetsdag lång, hektisk och påfrestande? Ta då en titt på vad du äter.

Bälgar du i dig hinkvis med kaffe under pauserna för att piggna till? Med rätt kost kan du nämligen äta dig till mer energi. Dessutom blir det lättare att slappna av på nätterna och komma upp dagen efter.

Är du stressad? Vi har samlat 5 tydliga symptom på stress, som du inte bör ignorera.

Klockan 07.00

Ett glas tomatjuice

Tomater innehåller mycket betakaroten, ett ämne som håller dina T-celler (krigarcellerna i ditt immunförsvar) i god form. De gör att du blir bättre på att bekämpa bakterier och virus och mer motståndskraftig mot infektioner.

Tomater innehåller även pantotensyra (ett B-vitamin), som motverkar trötthet och huvudvärk. Tomater är en av de bästa källorna till lycopen. Det anses förebygga olika typer av cancer.

Bröd eller bananmüsli

Spannmålsprodukter ökar produktionen av signalsubstansen serotonin i hjärnan. Serotonin bidrar till att hålla humöret uppe och skyddar dig mot vardagshetsen. Därför bör du inleda dagen med en skål cornflakes eller müsli med en skivad banan och mjölk.

Med en hög serotoninproduktion kan du utan problem anta dagens utmaningar. Serotonin har stor betydelse för humöret och stresståligheten.

Det gör bland annat att du slappnar av. Bananer är en bra källa för vissa av de B-vitaminer som fungerar som ett förstadium till serotonin. Medan du smälter bananen skyddas magen dessutom mot allt för mycket magsyra. B-vitamin har även visat sig främja hjärnans aktivitet.

Fullkornsmacka med ost

Fullkorn ger humöret en kick genom en ökad serotoninproduktion och förser dig även med fibrer som tas upp långsamt och fyller magen, så att du slipper magkurr och förstoppning.

Ost innehåller tryptofan, ett ämne som hjälper hjärnan att ta upp serotoninet. Det ger dig en lugn och avslappnad arbetsdag.

Klockan 11.00

rågbröd med keso:

Det tar lång tid för kroppen att smälta rågbröd, vilket gör att du förses med en jämn ström av kolhydrater under en lång tid. Det stabiliserar din blodsockernivå. Om blodsockernivån pendlar mycket blir du trött och får ett ojämnt humör och sämre koncentrationsförmåga.

Keso innehåller aminosyran tyrosin, som kroppen använder för att producera dopamin, ett ämne som går in i nerverna och förhindrar att de överaktiveras. Dopaminet håller dig även pigg, gör dig optimistisk och kapabel att klara av pressen på jobbet.

Apelsinjuice

Apelsinjuice förser inte bara kroppen med C-vitaminer, utan även med vätska. Lider du av vätskebrist försämras din prestations- och koncentrationsförmåga. Du får även i dig kalium, ett mineral som normaliserar hjärtslagen och nervernas funktion.

Klockan 13.00

Savojkålsrisotto med lax:

Den här risotton har en lugnande effekt. Savojkålen skall inte kokas; den skall ångas över kokande vatten. Då behåller den de stora mängder C-vitamin och kalium som får dina kärl att slappna av och motverkar stress och huvudvärk.

Lax är en bra källa till omega-3-fettsyror, som kroppen inte kan producera själv. De ombildas till positivt verkande prostaglandiner, som hjälper till med upptaget av serotonin i hjärnan.De undertrycker även de negativt verkande prostaglandiner som kan orsaka depressioner. Ät fisk och grönt till lunch.

Äpplen och päron

Äpplen och päron innehåller pektin, ett lättlösligt ämne som precis som kolhydraterna håller blodsockret på en jämn nivå, och ser till att du inte blir vrålhungrig. Det hjälper dig att hålla dig ifrån exempelvis choklad, som får blodsockret att pendla väldigt.

Ett glas vatten

Vattnet hjälper dig att hålla dig ifrån kaffe eftersom det släcker din törst. Stora mängder koffein är nämligen inte bra för magen. Det förstärker dina stresshormoner och gör dig nervös och otålig. Du bör dricka cirka två liter vatten om dagen.

Klockan 16.00

Yoghurt med frukt:

Yoghurt ökar koncentrationen av tryptofan och tyrosin i blodet. Båda dessa ämnen minskar tröttheten och ökar koncentrationsförmågan. Yoghurten rustar dig inför eftermiddagens utmaningar.

Den lugnar dessutom din tarmflora, så att du slipper få diarré. Yoghurt innehåller stora mängder kalk, som spelar en avgörande roll för flera livsviktiga processer, bland annat för blodflödet till hjärnan och för överföringen av nervimpulser till musklerna.

Fruktmellanmål

Frukt är det bästa mellanmål man kan tänka sig. Nya studier visar att man bör äta cirka 600 gram frukt om dagen. Det förebygger bland annat cancer.

Ett fruktmellanmål ger även ny energi tack vare det höga kolhydratinnehållet. Förutom detta är frukt rik på vattenlösliga vitaminer, som stärker immunförsvaret och skyddar dig mot sjukdomar.

Vitaminer, särskilt B-vitaminer, har dessutom stor betydelse för hjärnaktiviteten. De hjälper dig att arbeta fort och koncentrerat och gör dessutom att du orkar göra flera saker på samma gång.

Klockan 19.00

Stor blandad sallad:

De flesta sallader har en lugnande effekt på kroppens nervimpulser (verkar avslappnande). Vetenskapsmän har hittat en mängd olika lugnande ämnen i salladsstjälken, bland annat små mängder morfin. Det hjälper, när du har haft en ansträngande dag.

På kvällen bör du undvika att äta för mycket mat som aktiverar ämnet dopamin (rött kött, fisk och fågel). Ät hellre grönsaker som innehåller fytokemikalier (växtämnen). Dessa ämnen stärker kroppens immunförsvar.

Fytoämnen finns i frukt, grönsaker, te och rödvin. Sojabönor innehåller flera olika B-vitaminer, bland annat folsyra och B6-vitamin, som stärker dina hårt prövade nerver medan du sover.

B-vitaminer bidrar till att återupprätta kroppens energinivå. Kombinera dem med tomater, gurka och annat som du tycker om.

Ciabatta är ett ljust italienskt vetebröd som innehåller
flera sammansatta kolhydrater, som i synnerhet i kombination med regelbunden konditionsträning gör dig mindre stressad. Ät gärna kött till, men det bör vara magert, exempelvis kyckling.

Ananas-apelsin-kiwi-sallad

Fruktsallad innehåller mycket C-vitamin, särskilt om man gör den på citrusfrukter och kiwi. Det får i gång immunförsvaret. När en stressig dag går mot sitt slut är du vanligtvis helt tömd på energi, och ditt psyke påverkar både hormonerna och immunförsvaret negativt.

Dina försvarsmurar har med andra ord tämligen svårt att mota bort virus och infektioner. Detta motverkar C-vitamin. Ananas innehåller inte bara massor med hälsosamma vitaminer utan även bromelain, vilket är bra för blodomloppet och sänker blodtrycket.

Klockan 23.00

Kamomillte:

Kamomillte innehåller eteriska oljor som har en avslappnande verkan. Det lugnar nervsystemet, dämpar oro och lindrar sömnproblem. Den avslappnande effekten gäller även för din stressade mage.

Om du inte själv orkar torka kamomillblommorna så går det precis lika bra med tepåsar från livsmedelsaffären. De kan för övrigt återanvändas efter det att man har bryggt te på dem. När de kallnar kan du nämligen lägga dem på dina trötta ögonlock. Det är väldigt avslappnande.