Därför sover du extra gott mitt på dagen

Behöver du också en tupplur mitt på dagen? Läs om varför och hur länge som är lagom.

Kvinna sover på en skrivare.

Det är helt naturligt att behöva en tupplur efter lunchen.

© iStock

En tupplur mitt på dagen kan hålla dig pigg och glad resten av dagen, men bara om du gör på rätt sätt.

Gäsp …Är du också i stort behov av en kopp kaffe efter lunchen? Du är inte ensam. Behovet av en tupplur mitt på dagen är enligt sömnforskarna ett inbyggt biologiskt behov hos många – och ett led i den normala dygnsrytmen. De flesta skulle ta sig en eftermiddagslur om de fick möjlighet.

Från det att vi stiger upp på morgonen börjar vi producera ämnen som gör oss dåsiga. Först längre fram på dagen motverkas dessa ämnen av vår naturliga dygnsrytm, som säger till oss att det är tid att vara aktiva.

Framåt eftermiddagen börjar dygnsrytmen dock att minska på aktiviteten, så att mängden av det sömnfrämjande hormonet melatonin ökar, och det är alltså därför som vi får väldigt tunga ögonlock och har mycket lätt att somna vid den här tiden.

Den perfekta siestan

En eftermiddagslur är bra både för humöret, stressnivån och din prestationsförmåga. Men bara om den är kort. Tjugo minuter är lagom för de flesta. Det får nämligen mängden sömnhormon att minska, så att du återigen är redo att ta dig an resten av dagen.

Sover du mer än en halvtimme, riskerar du att fastna i sömnens nät och känna dig mer groggy än pigg när du vaknar. Dessutom kan en lång tupplur på dagen gå ut över din nattsömn. Speciellt om du sover på eftermiddagen.

Även om du sover hela natten betyder det inte att du får nog med djupsömn. Läs här hur många timmars djupsömn du behöver och hur du vet att du fått tillräckligt.