Det kan vara så att du använder din deodorant fel

Visste du att deodorant och antiperspirant faktiskt är två olika produkter?

Kvinna tar på deodorant.

Det är faktiskt möjligt att använda deodoranten fel.

© iStock

Du gör det säkert som en fast rutin på morgonen och du har säkert ett märke som du alltid köper. Och även om du tror att du har full koll på hur man använder en deodorant, så kan du faktiskt lära dig en del nytt om du läser vidare här ...

Du använder fel produkt

Deodorant, deo, antiperspirant – kärt barn har många namn. Men det ÄR faktiskt skillnad på om du använder deodorant eller antiperspirant. Skillnaden är att medan deodoranten främst har som syfte att motverka lukt, så har antiperspiranten den effekten att den blockerar svettkörtlarna.

Du har använt samma produkt för länge

Är du en av dem som alltid använder samma typ av antiperspirant, och alltid köper exakt samma, för att den alltid har fungerat bra? Då kan det ändå vara så att den inte längre är så bra. Kroppen kan nämligen bli resistent mot samma typ av antiperspirant, om man använder samma under för långa perioder.

Du tar på deo vid fel tidpunkter

Väckarklockan ringer – du går upp, tvättar ansiktet, borstar tänderna och tar på din deodorant. Det är en välkänd morgonrutin för de flesta. Är din deodorant en antiperspirant är det dock bättre att ta på den på kvällen. Du får nämligen störst effekt av din antiperspirant om du tar på den vid tider på dygnet då dina svettkörtlar är minst aktiva och därmed kan absorbera de aktiva ämnena bättre. På det viset kan antiperspirantens svetthämmande effekt fungera optimalt dagen efter.