Sex gör dig stark, sund och glad

Sex gör dig stark. Dels påverkas ditt immunförsvar positivt, men du förbygger också blodproppar och cancer. Och du kan kanske till och med säga adjö till mensvärk, huvudvärk och förkylningar.

Satsa på 1–2 gånger i veckan

Vårt immunsystem tar hand om kroppens försvar, särskilt mot exogena mikroorganismer som virus och bakterier. Flera studier har visat att sex 1–2 gånger per vecka ökar kroppens produktion av antikropparna immunglobulin A, ett protein som finns i blodet och i sekretet från slemhinnorna och är en viktig del av immunförsvaret mot infektioner.

Drömmer du om färre sjukdagar och starkare immunförsvar? Då ska du bara äta de här 8 råvarorna.

Två amerikanska forskare från Wilkes University i Pennsylvania tog salivprover från 111 studenter som samtidigt fick svara på hur ofta de hade haft sex under föregående månad. Resultatet var att de som haft sex 1–2 gånger i veckan hade 30 procent högre nivåer av immunoglobulin A i kroppen, jämfört med de studenter som inte haft sex.

Försöket visade också att den positiva effekten försvann om de hade sex fler än tre gånger i veckan – något som forskarna förklarade med att ungdomarna hade ett riskbeteende och sex med olika partners.

Mycket nedsatt: Få klockan Garmin Forerunner + 12 nr av I FORM – SPARA 1 462:80. Klicka här >>

Finns tydligt samband

Ulf Simonsen, professor i farmakologi vid universitetet i Århus, är noga med att inte dra slutsatsen att sex två gånger i veckan stärker människors immunförsvar generellt sett. Men sambandet mellan sexuell dysfunktion – såsom erektionsproblem och nedsatt lust – och sjukdomar som orsakas av fel i immunsystemet, antyder att det finns ett visst samband.

– Det talar för ett samband att människor med bindvävssjukdomar som lupus (en autoimmun sjukdom som orsakar inflammation i organvävnaden) och sjukdomar som högt blodtryck och diabetes, ofta också lider av sexuell dysfunktion. Nästan 80 procent av alla män med erektionsproblem har också problem med hypertoni (högt blodtryck) eller diabetes. Kvinnor med diabetes eller högt blodtryck har ofta minskad sexlust, säger Ulf Simonsen.

Sex är lika bra som träning

Från det att den sexuella lusten är väckt, till det att du (kanske) får orgasm, påverkas hjärt-kärlsystemet i kroppen. Puls och blodtryck stiger, muskler spänns och blodcirkulationen förbättras, vilket enligt experter gör att sex minskar ansamlingen av kolesterol och fett i blodkärlen. Konditionstränning har samma effekt.