Så mycket förbränner du genom att stå

Världens bästa och enklaste hälsotips!

Kvinna står vid höj- och sänkbart bord på sin arbetsplats

MINSKA RISKEN FÖR DIVERSE SJUKDOMAR. Genom att öka aktiviteten en aning i din vardag kan du minska risken för bl.a. diabetes

© Getty Images

Det är som tur är inte hälsotips som kräver en stor insats. Ett av dem som kan göra stor skillnad är: res på dig!

Alla timmar vi sitter i bilen på väg till jobbet, vid datorn och framför teven påverkar vår hälsa negativt.

Friskare av att stå

En studie visar att personer som sitter stilla mycket, har 112 procent större risk för att få diabetes och 147 procent större risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med dem som inte sitter stilla så mycket. Även risken för övervikt, cancer och förtida död ökar av för mycket stillasittande.

Och även om motion är viktigt för att undvika de problem som stillasittandet kan ge, så åstadkommer du mycket bara genom att resa på dig.

Et australiensisk studie visar att man får ett stabilare blodsocker och ett bättre kolesterolvärde bara genom att ersätta två stillasittande timmar varje dag med två stående timmar.

Du förbränner mer stående

Du förbränner också fler kalorier när du står. Brittiska forskare lät en grupp kontorsanställda arbeta stående minst tre timmar per dag under en vecka.

De visade sig förbränna 50 kalorier mer i timmen – vilket blir 750 under en arbetsvecka och totalt 30 000 kalorier på ett år. Det motsvarar i kalorier ungefär att man löper sju maratonlopp per år bara genom att stå!

Läs också: Re dig upp och lev längre

Arbetar du på kontor, så se till att ta en kort, aktiv paus minst en gång i timmen. Håll möten på stående fot. Och skaffa ett höj- och sänkbart bord. Höj t.ex. bordet när du går och äter lunch eller går hem – och arbeta stående när du kommer tillbaka till bordet igen.

Source: BBC.com

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 6/2017