Så slipper du snarkandet

Snarkar du på natten? Eller är det någon nära dig som snarkar? Det är ingen överdrift att säga att snarkningar kan driva din sänggranne till vansinne. Faktiskt är det normalt att snarka på samma ljudnivå som en motorgräsklippare. Här är 6 goda anti-snarkningsråd.

Snarkande man och kvinna

Är det här en situation du känner igen dig i? Sparka då ut honom och gör sovrummet till en snarkfri zon. Eller visa honom de 6 goda råden här under.

© Colourbox
 1. Undvik alkohol och sömnmedicin
  Bägge delarna får musklerna i svalget att slappna av, så de inte längre håller det uppspänt.
 2. Undvik rökning
  Även passiv rökning går ut över andedräkten och får slemhinnorna i näsa och hals att svullna upp. Det gör det svårare för luften att passera.
 3. Gå ner i vikt
  Fettdepåer på halsens utsida och mellan svalgets muskler minskar svalgets omkrets, så luften får svårare att passera. Om du är överviktig kan du med fördel gå ner dina extrakilon – även en viktminskning på några få kilon kan uträtta mirakel.
 4. Undvik att ligga på ryggen
  Sy t ex in en tennisboll i ryggen mellan skulderbladen på din pyjamas, så du omöjligt kan ligga på ryggen. Eller skaffa dig en anti-snarkkudde som gör det lättare att sova på sidan.
 5. Sov med huvudet högre än benen
  Om du höjer huvudändan på sängen blir din andning friare och mer regelbunden.
 6. Om inget annat fungerar ...
  Prova dig fram med en bettskena, som håller käken på plats och luftvägarna fria. Vissa har också hjälp av näsplåster, som ger mer plats för luft i näsan.

LÄS OCKSÅ: Hur får man stopp på snarkningar?