Ge dig själv en endorfinkick

Kroppen är lite av ett vandrande apotek. Drömmer du om ett magiskt piller som kan höja humöret eller ta bort fysisk smärta ska du jaga fatt på endorfiner. Här får du receptet på hur du på ett helt naturligt sätt kan få kroppen att utsöndra ämnet i högre eller lägre doser.

En kvinna ligger i sängen efter att ha haft sex. Det utsöndrar endorfin i hjärnan.

LYKKEHORMONER – Du behöver inga syntetiska ämnen för att bli “hög”. En löprunda, sex eller ett asgarv kan också utlösa en endorfinkick. Prova själv!

© iStock

Endorfiner är ett naturligt ämnen som hjärnan utsöndrar i blodet i olika situationer. Det verkar på två sätt: Dels lindrar det fysisk smärta, dels höjer det humöret och välbefinnandet. Det är ju två saker vi gärna vill ha mer av, eller hur?

Som tur är kan du själv påverka kroppen så att den producerar fler endorfiner. Vi har samlat en lista på dem här, så det är bara att börja och känna efter om det inte höjer humöret ett steg eller två. Det är värt att testa. Receptet får du här!

9 sätt att få en naturlig endorfinkick

Ja tack, ett sånt här humör vi vill gärna ha! Följ råden och kicka igång din energiproduktion.

Prova akupunktur

Om du bara förknippar behandlingsmetoden, där tunna nålar förs in i kroppen, med smärtlindring, så fundera på vad det kan göra för ditt humör. När du reser dig från britsen kommer du, förutom att ha minskat smärtan, också ha förstärkt din känsla av välbefinnande – tack vare endorfinkicken.

Ät kryddstark mat

Att tugga på en färsk chili vill de flesta undvika. Det bränner i munnen och gör att du vill hälla i dig vatten. Känslan av välbefinnande kommer dock att uppstå eftersom kroppen registrerar smärtan och svarar med en spruta ut endorfiner – kroppens naturliga smärtstillande medel. Och när det händer sprider sig en känsla av välbefinnande. Så ibland måste det göra ont innan det gör gott.

Meditera eller träna yoga

Djupa andetag och fokuserad avslappning ger dig inte bara en behaglig kroppskänsla. Det är också ett sätt att få hjärnan att frigöra fler endorfiner, visar forskning. Regelbundenhet är nyckeln om du vill få alla hälsoeffekter som fysiskt välbefinnande, gott humör och förbättrad sömn.

Ha sex

Endorfiner frigörs när kroppen upplever smärta. Men hjärnan utsöndrar också ämnet i en annan typ av situation, nämligen när vi gör något bra för vår arts överlevnad. Det är därför det kan vara så skönt att vara kär och att ha sex. Det är endorfiner som flödar runt
i kroppen.

Spring en runda

Känner du igen känslan efter en lång löprunda? Avslappnad, glad och hög på livet! Det är resultatet av endorfinboosten som träningen sätter igång i hjärnan för att bekämpa den påfrestning som hård träning är på kroppen.

För att uppnå känslan kan du träna vilken form av konditionsträning som helst, t ex cykling, simning, löpning eller rodd. Frisättningen av endorfiner uppstår cirka 30 minuter efter träningspasset, visar forskning.

Träna tillsammans med andra

Det verkar som att du utsöndrar fler endorfiner i blodet om du hittar någon att träna med. I en studie, från 2010, uppmättes högre nivåer av endorfiner hos roddare som tränade tillsammans än när de gjorde samma träning i sitt eget sällskap.

Ät mörk choklad

Om du älskar choklad finns det nu ytterligare en bra anledning att tugga i sig den kakaosmakande godsaken. Kakao aktiverar flera reaktioner i kroppen, och en av dem är att det frisätter endorfiner. Det är hälsosamt! Kom bara ihåg att välja en chokladkaka med minst 70 procent kakao – och ät den med måtta.

Få dig ett gott skratt

Ett skratt om dagen är lika bra för hälsan som ett äpple – om inte bättre. Det motverkar stresshormoner, ger en känsla av gemenskap och inte minst: höjer endorfinnivåerna. Så du får härmed vår tillåtelse att se på platta komedier och dra dåliga skämt – så länge de får dig och andra att skratta. Ett gott skratt förlänger livet.

Ta en kalldusch

Vi får ofta höra att vinterbad är hälsosamt, bland annat för att det är kopplat till utsöndringen av endorfiner. Men om du inte är redo för ett dopp i havet kan du avsluta duschen med kallt vatten. Det tros ha en positiv effekt på blodcirkulationen, immunförsvaret och humöret – speciellt om du klara av 2 minuters kalldusch.