Lär dig att flyta med "proppövningen"

Vatten är ett fantastiskt element som har en avstressande effekt på både kropp och själ och hjälper dig att vara närvarande i nuet. Är du inte så bra på att flyta är det bara att hoppa i vattnet och öva. Prova proppövningen och lär dig snabbare.

"Proppövningen" är genial när du vill lära dig flyta.

Alla kan lära sig att flyta. Först och främst handlar det om att kunna dra ner luft i lungorna och slappna av – spända muskler är sämre på att flyta än avspända.
Om du t ex springer eller har en underkropp som är vältränad på något annat sätt, kan det vara extra utmanande att ligga utsträckt i vattnet. Ben och underkropp har sämre flytförmåga hos vuxna med låg fettprocent och starka muskler. Fett flyter nämligen bättre än muskler. Men alla kan lära sig att flyta med hjälp av proppövningen, bara du kommer ihåg att dra ner luft i lungorna och slappna av. När man ligger och guppar på vattenytan upplever man att kroppen faktiskt KAN flyta, samtidigt som man övar sig i att slappna av med ansiktet under ytan.

Testa dig själv med proppövningen

Dina lungor har stor inverkan på din förmåga att flyta. Testa dem med hjälp av ”proppövningen”.

  • Dra upp knäna till hakan, lägg armarna runt benen, andas in djupt och böj ner pannan mot knäna. Ditt ansikte ligger nu under vattnet, övre delen av din rygg ligger vid vattenytan och hela du gungar lite.
  • Ligg så ett ögonblick, andas ut långsamt och känn hur kroppen sjunker mot botten. De första gångerna ska du inte ner så långt, men med lite övning kan du sjunka ner 2–3 meter.
  • Släpp taget om knäna och sök dig upp mot vattenytan när du känner att du behöver andas igen.

Har du för mycket fett på kroppen? Kolla din fettprocent här