BMI säger inget om din hälsa

Glöm BMI och övervikt som en indikator på om din kropp är hälsosam eller inte. BMI kan vara direkt missvisande, visar ny amerikansk forskning.

Kvinna mäter midjan med ett måttband

Glöm allt vad BMI heter och plocka fram måttbandet om du vill veta om du har en ökad risk för livsstilssjukdomar.

© iStock

Även om du har ett högt BMIkan du fortfarande vara både sund och stark!

Ett högt BMI har i åratal förknippats med en ökad risk för livsstilssjukdomar, men BMI, som räknas ut med hjälp av längd och vikt, är ett alltför onyanserat sätt att värdera hälsa på, menar nu forskare från University of California.

Mer än 40 000 amerikaner har undersökts och bl a fått mätt blodtryck, kolesterol och blodsockervärde. Hälften av dem vars BMI indikerade övervikt – och därmed en ökad risk för t ex typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom – visade sig att de var friska och starka.

BMI - Det här betyder siffrorna

Omvänt visade undersökningen att 30 procent av dem med "normalt BMI” var osunda och hade en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Näringsexpert Martin Kreutzer instämmer med att BMI inte säger så mycket. Istället säger han att man ska plocka fram ett måttband.

– Jag rekommenderar istället att man använder sitt midjemått som indikator på hur hälsosam man är. Ligger det över 88 cm för kvinnor och 102 cm för män så indikerar det en fettansamling i magregionen som är skadlig för hälsan, vilket ökar risken för sjukdomsframkallande inflammation i kroppen, säger Martin Kreutzer.

För att ha en låg risk för livsstilssjukdomar ska du ha ett midjemått som är under 80 cm om du är kvinna, och under 94 cm om du är man. Ditt midjemått mäter du på den bredaste punkten över dina höftben.

Den amerikanska undersökningen pågick under sju år och är publicerad i International Journal of Obesity.