En halvtimmes aktivitet varje dag räcker

Med bara 30 minuters daglig aktivitet kan du förlänga ditt liv markant – oavsett om du styrketränar, går promenader eller bara dammsuger hemma.

Kvinna som dammsuger

Ju mer du får upp pulsen i vardagen, desto bättre för hälsan. Dammsugning är en av de saker som får dig att bli varm i kroppen.

Dammsugning, trädgårdsarbete, städning och klädtvätt. Vardagen är fylld med praktiska sysslor, och känner du att de inkräktar på din fritid så läs vidare här. För glädjen över ett rent hem är inte det enda du får.

Det säger forskare som under sju år har följt fler än 130 000 personer och mätt hur mycket de rör på sig i vardagen. Slutsatsen är klar: Daglig aktivitet bidrar till att förlänga ditt liv markant, oavsett om du tränar på gym, går promenader eller bara är aktiv hemma.

Gör du t ex hushållsarbete i en halvtimme minst fem gånger i veckan, sänker du din risk för en för tidig död med 28 procent. Och när du är uppe i 750 minuters aktivitet i veckan, alltså ca en timme och 45 minuter per dag, minskar risken med hela 36 procent.

Källa: McMaster University

Så enkelt rör du på dig i 30 minuter

  1. Kl. 08 Bädda sängen och laga frukost. 8 min.
  2. Kl. 12 Ta trapporna på jobbet. 2 min.
  3. Kl. 17 Gå till och från mataffären. 10 min.
  4. Kl. 19 Dammsuga. 10 min.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background