Därför ska du läsa innan du somnar

Det finns fler fördelar än du tror ...

Kvinna läser i säng.

De flesta av oss har en massa goda intentioner om att läsa fler böcker. Det känns också som en mysig idé att gå och lägga sig lite tidigare för att läsa en kvart innan man somnar. Dessvärre är det bara alldeles för sällan som det verkligen händer.

Därför slår vi här ett slag för alla hälsofördelar du kan få genom att göra kvällsläsning till en fast rutin.

Läsning tränar hjärnan

Varje gång vi öppnar en bok får hjärnan börja jobba. I motsats till när vi ser en film eller tv-serie, där allt blir serverat framför oss, så gör böckerna att hjärnan automatiskt får börja jobba.

I böckerna har vi bara orden till hjälp för att föreställa oss hur saker och ting ser ut. Därför skapar hjärnan en massa bilder och föreställningar som bidrar till att utveckla vår fantasi, minne och inlevelseförmåga.

Därutöver har studier visat att människor som regelbundet läser böcker är bättre på att läsa, skriva, formulera sig och generellt kan betraktas som mer empatiska människor, då de är tränade i att förstå olika uppfattningar och livssyn.

Sover djupt

Studier pekar dessutom på att läsning leder in hjärnan i en alternativ verklighet, som får oss att glömma oro och släppa spänningar. Därför är det en lugnande och avstressande kvällsrutin som får dig att sova bättre. Och vilka böcker ska du då kasta dig över? Det spelar ingen roll, enligt forskningen. Det kan vara allt från Fitfy Shades of Grey till Kafka.

[Få en snygg Kari Traa träningströja + 4 nummer av I FORM för bara 149 kr.](http://landingpage.bonniershop.dk/ifo8-dk/?node=54305&media=RedTest2 {"target":"_blank"})