Är det viktigt att vädra täcket?

Det finns dessvärre inga genvägar om du vill vara säker på att få ett täcke utan kvalster. Både täcke och kudde måste få en tur i tvättmaskinen var tredje månad, för det räcker inte att vädra dem.

Täcken som hänger i vinden på en torklina

TÄCKEN - Att krypa ner under ett härligt, väldoftande täcke som har fått hänga ute är härligt. Men att vädra täcket gör tyvärr inte att det blir fritt från kvalster.

© Jakob Helbig

Aaah! Känslan av att krypa ner under ett täcke som har hängt utomhus på vädring i vinterkylan sedan morgonen och som nu knastrar och doftar lika härligt som nytvättat – ljuvlig.

Dessvärre kommer här en dålig nyhet om du tror att vädringen tar bort de allergiframkallande husdammskvalster som kan finns miljontals av i ditt täcke.

Det är faktiskt nästan bara slöseri med tid att vädra sitt täcke, om det inte bara är för att det ska bli svalt som du gör det.

Visserligen tar du bort fukten som husdammskvalster delvis lever av, men hudavlagringarna från oss människor som kvalstren äter kan du inte ta bort varken genom vädring eller genom att skaka täcket.

Summa summarum: Du kan alltså minska kvalstrens livsförutsättningar lite genom att vädra täcket, men det finns fortfarande massor av kvalster kvar efteråt.

Det är dessvärre också en myt att kvalster dör om täcket hänger ute i minusgrader, om du inte är på väldigt nordliga breddgrader.

För kvalster dör först om de utsätts för minus 18 grader under två dygn i sträck.

Det finns dock andra, mer effektiva sätt att bli av med gästerna i täcket.

SÅ HÄR BLIR DU AV MED HUSDAMMSKVALSTER I SÄNGEN

Tvätta täcke,

kudde och bäddmadrass i tvättmaskinen i 60 grader.

Torka om möjligt alltihop i torktumlaren.

Då ser du till att täcke och kudde blir helt torra, så det inte bildas mögel inuti.

Upprepa rutinen var tredje månad.

På så sätt bryter du ner kvalstrets livscykel.

Se till att vara konsekvent.

Det räcker nämligen att två kvalster överlever för att de snabbt ska bli många igen. Faktiskt 10.000 på ett år – och därefter eskalerar antalet kvalsiter i täcket våldsamt fort.

Newsletter background