Kyckling


© iStock

Smal med proteiner

Forskning visar att för många snabba kolhydrater är en av de stora bovarna när det gäller övervikt. Du kan hjälpa dig själv att gå ner i vikt om du minskar mängden kolhydrater i maten och istället äter lite mer protein.

3 augusti 2018 av I FORM

Få koll på proteinerna

En vanlig energifördelning för en genomsnittlig svensk:

35 % fett
15 % proteiner
50 % kolhydrater

Utifrån ett viktminskningsperspektiv är det dock mer optimalt om proteinerna utgör 20–25 % av energiinnehållet. Det är mycket mer än vi normalt äter på en dag.

Forskning har nämligen visat att om man ersätter en del av kolhydraterna med protein i en annars fettsnål kost, får man lättare att gå ner i vikt och hålla vikten. Det beror på att protein verkar mer mättande och sätter mer fart på förbränningen.

Den större mättnaden som protein ger jämfört med kolhydrater gör att du får i dig mindre energi varje dag, och detta energiunderskott kommer kroppen att ta från fettdepåerna. 

Protein stimulerar också förbränningen mer än kolhydrater, då det är dyrare för kroppen att smälta protein än fett och kolhydrater. Du förbrukar helt enkelt mer energi på att omsätta den proteinrika maten. Dessutom bidrar proteinet till att bevara din muskelmassa, vilket är bra för vikten då en större muskelmassa håller viloförbränningen hög, så du inte går upp i vikt igen när du väl har gått ner.

Alla former av kött innehåller mycket protein. Magert kött är en av de bästa källorna till koncentrerade proteiner, då det varken innehåller fett eller kolhydrater i större mängder. Det sundaste är att fokusera på ljust kött som fisk och fågel, och kött som inte är så processat. Magra mejeriprodukter utan tillsatt socker är också en utmärkt källa till kvalitetsprotein.

Komplettera med massor av kikärter, linser och torkade bönor och ät gärna nötter, mandlar, frön och kärnor dagligen.

Tänk på att proteinerna ska ersätta en del av de kolhydrater och det fett du äter idag. Äter du mer energi än du förbränner kommer du att gå upp i vikt – även om kalorierna kommer från protein. 

Se de 10 bästa proteinkällorna

I FORM rekommenderar:

Gå ner 1 kg i månaden – här är ditt bästa vapen!

Vill du gärna gå ner ett par kilo? Och samtidigt få tarmar i toppform, ett starkare immunförsvar och mer energi? Då ska du lägga beslag på en spiralizer!

För endast 99 kr + 49,50 i porto (totalt 148,50 kr) får du just nu en spiralizer + 3 nummer av I FORM!

Denna geniala spiralizer kan bli din genväg till en slankare och sundare livsstil! Just nu får du den + en grönsaksskalare, örtkniv och 3 nummer av Sveriges bästa hälsomagasin I FORM till extrapris. Se erbjudandet här >>

Spiralizern är din bästa vän på vägen mot viktnedgång och en sundare kropp. Med en spiralizer kan du förvandla all världens frukt och grönsaker till snygga och sunda strimlor. Prova t ex att byta ut den traditionella pasta mot squash- eller morotspasta, som innehåller långt färre kalorier. Då kan du faktiskt gå ner upp till 1 kg i månaden och samtidigt fortsätta äta alla dina favoriträtter med pasta.

Vad kan spiralizern göra?

Spiralizern är ett smart litet köksredskap som snabbt förvandlar frukt och grönt till hälsosamma strimlor. Spiralizern har inte bara ett, utan fyra olika, vassa blad. Med dem väljer du själv hur tjocka grönsaksstrimlor du vill ha. 

Ena dagen kan du göra ultratunna strimlor av morot till salladen och nästa breda squashstrimlor till köttfärssåsen.

VIDEO: Så gör du snygga, nyttiga strimlor av dina grönsaker!

Så hälsosam blir du

Du går inte bara ner i vikt, du blir också mycket sundare när du får i dig massor av grönsaker. Se fram emot att få:

 • Vægttab
 • Bättre matsmältning
 • Starkare immunförsvar
 • Mer energi
 • Mindre stress

YES, jag vill gärna vara mer hälsosam! 

Skicka mig en spiralizer + 3 nummer av I FORM för ENDAST 99 kr + 49,50 i porto (totalt 148,50 kr)!

ALLT detta får du

Slå till nu så får du allt detta för ENDAST 99 kr + 49,50 i porto (totalt 148,50 kr):

 • Stilren spiralizer – Kickstarta din viktminskning med massor av frukt och grönt.

 • Skalare och örtkniv – Det perfekta radarparet ihop med din nya spiralizer.

 • 3 nummer av I FORM – Se fram emot massor av recept på sund och läcker mat, träningsövningar, expertråd och inspiration till en sund och glad livsstil. De första 3 numren följer med – därefter kan du säga upp din prenumeration när du vill.

 • Den digitala bilagan "Sund kvällsmat på mindre än 30 minuter" – Proppfylld med sunda recept där du får användning för din nya spiralizer.

 • Obegränsad digital tillgång till I FORM via Wype-appen – Så kan du även läsa I FORM när du är på språng.

 • 3 veckors gratis tillgång till Kostdagboken

 • Bra rabatter på träningskläder i premiumklubben Moreshop

Är du redo för ett sundare liv?

Slå till nu och få paketet med spiralizern för endast 99 kr + 49,50 i porto (totalt 148,50 kr). Du sparar 471 kr! 

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar