Smal med proteiner
Forskning visar att för många snabba kolhydrater är en av de stora bovarna när det gäller övervikt. Du kan hjälpa dig själv att gå ner i vikt om du minskar mängden kolhydrater i maten och istället äter lite mer protein.
Forskning visar att för många snabba kolhydrater är en av de stora bovarna när det gäller övervikt. Du kan hjälpa dig själv att gå ner i vikt om du minskar mängden kolhydrater i maten och istället äter lite mer protein.
En vanlig energifördelning för en genomsnittlig svensk:
35 % fett
15 % proteiner
50 % kolhydrater
Utifrån ett viktminskningsperspektiv är det dock mer optimalt om proteinerna utgör 20–25 % av energiinnehållet. Det är mycket mer än vi normalt äter på en dag.
Forskning har nämligen visat att om man ersätter en del av kolhydraterna med protein i en annars fettsnål kost, får man lättare att gå ner i vikt och hålla vikten. Det beror på att protein verkar mer mättande och sätter mer fart på förbränningen.
Den större mättnaden som protein ger jämfört med kolhydrater gör att du får i dig mindre energi varje dag, och detta energiunderskott kommer kroppen att ta från fettdepåerna.
Protein stimulerar också förbränningen mer än kolhydrater, då det är dyrare för kroppen att smälta protein än fett och kolhydrater. Du förbrukar helt enkelt mer energi på att omsätta den proteinrika maten. Dessutom bidrar proteinet till att bevara din muskelmassa, vilket är bra för vikten då en större muskelmassa håller viloförbränningen hög, så du inte går upp i vikt igen när du väl har gått ner.
Alla former av kött innehåller mycket protein. Magert kött är en av de bästa källorna till koncentrerade proteiner, då det varken innehåller fett eller kolhydrater i större mängder. Det sundaste är att fokusera på ljust kött som fisk och fågel, och kött som inte är så processat. Magra mejeriprodukter utan tillsatt socker är också en utmärkt källa till kvalitetsprotein.
Komplettera med massor av kikärter, linser och torkade bönor och ät gärna nötter, mandlar, frön och kärnor dagligen.
Tänk på att proteinerna ska ersätta en del av de kolhydrater och det fett du äter idag. Äter du mer energi än du förbränner kommer du att gå upp i vikt – även om kalorierna kommer från protein.
SE OCKSÅ: Översikt över proteinrik mat