Förbränner jag extra kalorier efter träningen?

Får jag en ”gratis” vinst efter träningen i form av högre energiförbrukning timmarna och dagarna direkt efter träningen?

Om du har tränat med så hög intensitet att muskelväven brutits ner under tiden förbränner du extra kalorier flera timmar efter att du slutat träna. Studier visar att kroppen arbetar på högtryck för att reparera dessa små skador på musklerna när du tränar hårdare än i vanliga fall och det slukar massor av energi.

Forskarna kallar fenomenet EPOC (Excess Postexercise Oxygen Consumption), som kan översättas till svenska som efterförbränning.

Flera försök visar att effekten är stor, försökspersonerna har förbränt flera hundra kalorier efter att de tränat tung styrketräning. Och visst kan det betraktas som ett mycket stort bidrag till de kalorier som förbrändes under själva styrketräningen.

Efterförbränningen varierar mycket, och beror på hur hårt du har belastat kroppen. Ju hårdare du tränar, desto större efterförbränning eftersom kroppen måste reparera fler skador i musklerna när du har
kört hårt med den med tunga vikter och snabba intervaller än under en lugn joggingrunda.

Därför kan du också bara förvänta dig att förbränna extra kalorier när träningen varit hård och krävt energi.

emMARTIN KREUTZER/em

Hälsosam hela sommaren med I FORM

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Just nu har vi ett specialerbjudande, där du får tillgång till I FORM hela sommaren för endast 49 kr.

ERBJUDANDE: Få 3 månader för 49 kr.


Newsletter background