Går jag ner i vikt om jag äter långsamt?

Det sägs att man går ner i vikt om man äter långsamt och tuggar maten väl. Stämmer det?

Ja, på sätt och vis. Man är benägen att äta mindre om man äter långsamt och minskar på så sätt det totala kaloriintaget. Att äta långsamt påverkar dock i sig inte vare sig förbränning eller upptagning av matens näringsämnen. Det är alltså inte av det skälet som maten inte sätter sina spår på höftmåttet.

Vill du gå ner i vikt? Läs om olika metoder här >
Men oftast äter man mindre när man ger sig tid att njuta av maten och tugga den ordentligt. Det tar nämligen ett tag från det att maten intas och upptas i tarmen som näringsämnen, bl a fettsyror och socker och går ut i blodet och tills hjärnans mättnadscentrum får signaler.

Även små stigningar i blodets fett- och framför allt kolhydrathalt påverkar "kontrollen" i mellanhjärnans nedersta del, hypothalamus, som ger dig besked i form av mättnadskänsla. Men naturligtvis påverkas också denna känsla av det faktum att magsäcken får påfyllning.

Det betyder att när du ger dig tid att äta långsamt hinner dessa finkänsliga mekanismer att verka. Ett exempel på hur viktigt det är att inte äta för fort för att känna sig mätt är när telefonen ringer och du måste avbryta en måltid. När du är färdig med telefonsamtalet känner du dig ofta mätt och orkar inte äta mer. Om du äter fort är det alltså lätt att äta ännu mer än du behöver, eftersom hjärnan helt enkelt inte hinner signalera mättnad i tid.