Så funkar LCHQ

LCHQ är en moderat version av low carb-dieten. Cirka 20 procent av de kalorier du äter dagligen kommer från kolhydrater vilket gör dieten perfekt för dig som tränar.

Är upphovsmannen bakom LCHQ, Low carb high quality. Du kan läsa hans tips i varje nummer av I FORM.

LCHQ/Isodieten

LCHQ är en förkortning för low carb high quality och är en måttfull low carb-kost. Cirka 20 procent (30 procent om man tränar mycket) av de kalorier du äter får komma från kolhydrater, och 40–50 procent från fett. Mellan 20–40 procent kommer från protein.

Upphovsmanen, näringsfysiologen Fredrik Paulún, anser att vi av hänsyn till vår hälsa behöver äta vissa kolhydrater – bland annat för lusten att träna och hålla livskvaliteten uppe eftersom kolhydrater ökar halten serotonin i hjärnan, som är viktigt för psykiskt välmående.

Grönsaker, rotfrukter och små mängder ris, quinoa och bulgur är tillåtet, i synnerhet för den som tränar. LCHQ är restriktiv mot mättat animaliskt fett från feta köttprodukter och tillsatser.

Metoden har en "lillasyster" i Isodieten, som fokuserar på viktnedgång. Den ger lika stora delar fett, protein och kolhydrater och har en begränsning på 1 600 kcal per dag.

Vill du öka din fettförbränning via kosten så är keto-dieten en metod för dig. Lär dig mer om hur du uppnår ketos här.

I FORMs kostexpert Martin Kreutzer kommenterar

LCHQ är relativt lätt att följa även för dig som tränar, eftersom både lite frukt och fullkorn är tillåtet. Generellt har den fokus på välbefinnande samt goda, nyttiga och naturliga råvaror.

Newsletter background