Är upphovsmannen bakom LCHQ, Low carb high quality. Du kan läsa hans tips i varje nummer av I FORM.

Så funkar LCHQ

LCHQ är en moderat version av low carb-dieten. Cirka 20 procent av de kalorier du äter dagligen kommer från kolhydrater vilket gör dieten perfekt för dig som tränar.

11 november 2014 av I FORM

LCHQ/Isodieten

LCHQ är en förkortning för low carb high quality och är en måttfull low carb-kost. Cirka 20 procent (30 procent om man tränar mycket) av de kalorier du äter får komma från kolhydrater, och 40–50 procent från fett. Mellan 20–40 procent kommer från protein.

Upphovsmanen, näringsfysiologen Fredrik Paulún, anser att vi av hänsyn till vår hälsa behöver äta vissa kolhydrater – bland annat för lusten att träna och hålla livskvaliteten uppe eftersom kolhydrater ökar halten serotonin i hjärnan, som är viktigt för psykiskt välmående.

Grönsaker, rotfrukter och små mängder ris, quinoa och bulgur är tillåtet, i synnerhet för den som tränar. LCHQ är restriktiv mot mättat animaliskt fett från feta köttprodukter och tillsatser.

Metoden har en "lillasyster" i Isodieten, som fokuserar på viktnedgång. Den ger lika stora delar fett, protein och kolhydrater och har en begränsning på 1 600 kcal per dag.

I FORMs kostexpert Martin Kreutzer kommenterar

LCHQ är relativt lätt att följa även för dig som tränar, eftersom både lite frukt och fullkorn är tillåtet. Generellt har den fokus på välbefinnande samt goda, nyttiga och naturliga råvaror.

....

Använd I FORM Kostdagbok tillsammans med 5:2 dieten och håll ett öga på ditt kaloriintag eller sätt ihop dina egna recept på 250 kalorier. Prova I FORM Kostdagbok gratis i 5 dagar – och få koll på energifördelningen i din kost.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar