Så funkar 5:2-dieten

5:2-dieten har fått ett stort genomslag och anhängarna gillar dess enkelhet. 5:2-dieten innebär att du 5 dagar i veckan äter hälsosamt och 2 dagar äter du enbart två små måltider.

5:2-dieten – läs allt om den här >

Framgångsmetoden 5:2-dieten passar de flesta, kanske framför allt dem som har svårt att följa dieter som innebär att man räknar kalorier varje dag. I 5:2-dieten äter man som vanligt 5 av veckans 7 dagar, och fastar till viss del 2 valfria dagar. Under de två fastedagarna i 5:2-dieten får du bara äta lunch och kvällsmat på 250 kalorier vardera.

TESTA succémetoden

Ladda ned PDF-erna och få en guide till hur du kan följa dieten.

5:2-dieten innebär bara delvis fasta

– Det är viktigt att du inte skiftar måltiderna och till exempel äter frukost och kvällsmat, även om det känns lättare att klara av. Genom att placera dina måltider som lunch och kvällsmat kommer din kropp befinna sig i ren fasta under längre tid, och det är denna fasta som gör skillnad på din vikt och hälsa, säger I FORMs näringsexpert Martin Kreutzer.

5:2-dieten fick genomslag under 2013, men det ligger omfattande forskning bakom vinsterna med att fasta. Den visar att regelbunden fasta kan förbättra kroppens förmåga att förbränna fett. Sidovinsten är att fasta även är bra för hälsan. Fasta kan motverka diabetes genom att förbättra kroppens insulinkänslighet, den förbättrar även ditt kolesterolvärde coh håller hjärnan alert.

Följer du 5:2-dieten kan du räkna med en viktminskning på cirka ett halvt kilo i veckan samt ett mindre midjemått.

Det är den engelske läkaren Michael Mosley som står bakom 5:2-dieten. Han har skrivit boken "The fast diet" som toppar bästsäljarlistorna i både USA och Storbritannien.

Läs också: Perodisk fasta, en effektiv metod för viktminskning – för vissa av oss