De här sex dryckerna bör du skippa om du vill gå ned i vikt

Normalt tänker vi kanske inte så mycket på det vi dricker när vi vill gå ned i vikt. Men har du koll på de flytande kalorierna, så kan du gå ned ända upp till ett kilo i veckan utan att ändra på det du äter. Vår näringsexpert Martin Kreutzer har valt ut sex kaloririka drycker.

Tre drinkar inkl. gin och tonic

KALORIRIKA DRYCKER Du känner säkert till några av dem.

© iStock

1. Läsk och saft

Det är knappast någon överraskning, men läsk och saft är riktiga kaloribomber som sätter sig på magen. Läsk och saft innehåller 10–12 % socker, så en halv liter ger ca 190 kcal.

2. Mjölk

Mjölk är rikt på protein och kalcium, men också på kalorier från just proteinet men också från mjölksocker. Mjölk innehåller ungefär lika många kalorier som coca-cola, och dricker du de fetaste mjölksorterna så får du i dig riktigt mycket kalorier. Halsar du en halvliter på någon minut så får du förutom näringen också i dig upp emot 300 kcal.

3. Juice

Färskpressad juice är rik på vitaminer, men också på fruktsocker och kaloriinnehållet är dessutom högt. Apelsinjuice innehåller i snitt 30–40 kcal mer per liter än coca-cola.

4. Rödvin

Näst efter fett är alkohol det energirikaste näringsämnet. Ett glas rödvin innehåller 131 kcal eller ungefär dubbelt så mycket som motsvarande mängd coca-cola. Om du vill gå ned i vikt är det här alltså ett bra ställe att börja på.

5. Drinkar

Och när vi nu ändå är inne på alkohol så bör du självklart hålla igen även med drinkar. T.o.m. en bitter drink som Gin & Tonic innehåller 122 kcal, medan en färgglad drink som Strawberry Daiquiri innehåller 220 kcal. En liten cognac till kaffet bidrar i sin tur med 68 kcal.

6. Smoothie

En hemgjord smoothie innehåller mer fibrer än juice och mättar bättre. Men den bidrar samtidigt med en hel del kalorier. En halvliter fruktsmoothie innehåller ca 300 kcal och det blir bara värre om du köper färdiga smoothies med tillsatt socker, mjölkpulver och andra tillsatser. De innehåller ända upp till 450 kcal per halvliter. Välj grönsakssmoothies om du vill gå ned i vikt eller drick smoothien i stället för en måltid.

Byter du exempelvis ut 2 liter kaloririka drycker varje dag mot rent vatten, svart kaffe eller te, så sparar du in 740 kcal per dag, vilket motsvarar att du förbränner ett kilo fett i veckan.