Blir jag smal av att dricka lightläsk?

Kan jag fortsätta dricka läsk när jag går på diet, om jag bara byter till lightläsk?

Väljer man till exempel sockerfri läsk för att gå ner i vikt kan man spara in riktigt många kalorier. Jämfört med sockersötad läsk sparar man 60 g socker per halv liter läsk, vilket motsvarar den mängd en vuxen kvinna bör äta på en dag.

Fråga om lightläsk och viktminskning

Kan jag fortsätta dricka läsk när jag går på diet, bara jag går över till lightläsk?

Svar

Lightprodukter är ett snabbt och enkelt sätt att spara in på kalorier. Väljer man t ex lightläsk för att gå ner i vikt kan man spara riktigt många kalorier.

Jämfört med sötad läsk sparar man på en halv liter läsk ca 50 gram socker, som motsvarar ungefär den mängd som en vuxen kvinna bör inta på en dag. Det motsvarar ca 200 kalorier.

Det ska dock sägas att vissa vetenskapliga studier faktiskt kopplar ihop lightläsk och fetma. Det beror på att den söta smaken kan stimulera din aptit och få dig att äta mer samt öka ditt sötsug. Men forskningen är inte enig och andra experter avvisar det här sambandet.

Saft kan också vara en lika stor sockerbomb, och du kan spara lika många kalorier här genom att välja en lightversion. Kom också ihåg att inte alla lightdrycker är kalorifria. Läs alltid innehållsförteckningen för att se om drycken är kalorisnål eller helt utan kalorier.

Är aspartam och lightläsk farligt? Få forskarnas svar här!