Ät fettsnålt - på rätt sätt

Att äta fettsnålt har blivit en populär bantningsmetod, men skillnaderna i viktminskning är mycket stora.

Överviktiga som börjar äta fettsnålt går som regel bara ner 2-3 kilo under några månader. Några går ner mer, andra inte alls. Det betyder dock inte att fettsnål kost är en dålig bantningsmetod, men vill man gå ner mer än 2-3 kilo, så räcker det inte. Man måste göra ytterligare förändringar i kosten och samtidigt motionera mer.

Det gäller att äta fettsnålt på rätt sätt. Här får du sex tips som optimerar din viktminskning med hjälp av fettsnål kost. Du kan äta dig mätt varje dag utan att behöva tänka på mängd och kalorier.

Ät fettsnålt

Fettsnål kost har lägre energitäthet och större volym, vilket gör att du snabbare blir mätt. Det är viktigt att matens totala fettenergiprocent understiger 30 procent eftersom det stämmer överens med kroppens kapacitet att omsätta fettet. Ersätt systematiskt fettet du äter med ett magert alternativ som smakar lika gott. Viktiga källor till fett är det du brer på brödet, fett till stekning och matlagning, mejeriprodukter (mjölk och ost), kött, pålägg, chips, kakor och choklad. De individuella variationerna är stora. Någon äter för mycket av det ena, andra av det andra.

Ät mer protein

Protein stämmer bättre med kroppens ämnesomsättning än fett. Sätt samman din kost på ett sätt så att du får mindre fett och mer protein. Undersökningar bekräftar att protein inte bara ökar förbränningen, utan även mättar bättre än något annat näringsämne. Som utgångspunkt är alla magra proteinrika livsmedel bra, som till exempel magert kött, mager fisk, fågel utan skinn, ost med max 13 procent fett, grönsaker och fullkornsprodukter.

Ät frukost

Frukosten är dagens viktigaste mål om man vill gå ner i vikt. En fettsnål och fiberrik frukost, som även innehåller gott om protein, gör att aptiten fungerar bättre under resten av dagen och man äter automatiskt mindre fett och färre kalorier under dagens lopp. Dessutom höjer frukosten den fysiska och mentala energinivån. Bra produkter på frukostbordet är till exempel: Fettsnål yoghurt, fettsnål müsli, havregrynsgröt och grovt bröd.

Ät mellanmål

Kroppen och aptiten fungerar bäst med tre måltider och två mellanmål - ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Äter man mellanmål är risken för att äta för mycket vid nästa måltid betydligt mindre än om man låter bli. Bra mellanmål är till exempel färsk frukt eller grovt bröd.

Välj mat med volym

Skillnaderna är stora när det gäller hur många kalorier olika livsmedel innehåller per 100 g. Eftersom man till stor del är programmerad att äta en viss mängd (volym eller gram) mat varje dag, kan man lura kroppen på en hel del kalorier genom att ersätta konventrerade kaloririka produkter med mindre koncentrerade produkter med större volym. Det innebär i praktiken att man ska äta fler grönsaker och färsk frukt och färre socker- och stärkelserika produkter, fler magra mejeri- och köttprodukter än de feta varianterna, och reducera fetthalten i soppor och såser.

Motionera

Kostomläggning och motion främjar varandras viktreducerande effekt. Var för sig fungerar de inte särskilt effektivt, men tillsammans börjar det hända saker. Kom i gång med ett allsidigt motionsprogram. Är du nybörjare kan det vara lagom att gå eller cykla långa turer. Är du i bättre form behöver du riktig konditions- och styrketräning.

Många av dem som äter fettsnålt, men ändå inte går ned tillräckligt, motionerar för lite. Omvänt finns det många motionärer med för mycket fett på kroppen, som skulle behöva ändra sina kostvanor.

De mest lästa artiklarna just nu
Dieter

Gå ner i vikt med I FORM Kostplan 1500 kcal

Bröd

Världens nyttigaste och enklaste bananbröd

Kostråd

Vad är ingefära bra för?

Nyttig mat

RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?

Superfood

Kan du inte heller få ut kärnorna? Vi hjälper dig här!

Hälsa

Varför kan jag inte skilja på höger och vänster?

Hälsa

TOPP 10: De bästa källorna till kalium

Yogaövningar

Krigare 2

Träning

RÄKNA UT: Hur många kalorier förbränning min träning?

Nyttig mat

Så räknar du om gram till dl

Mer om Gå ner i vikt
Gå ner i vikt

Det har varit förvånansvärt lätt att fasta

Gå ner i vikt

Min midja har inte varit så tydlig på flera år

Gå ner i vikt

Christina gick ner 9 kilo efter 7 veckor med periodisk fasta

Gå ner i vikt

Periodisk fasta – sunt eller sjukt?

Gå ner i vikt

Är popcorn nyttiga snacks?

Gå ner i vikt

Sant eller falskt? 14 myter om träning och viktminskning

Gå ner i vikt

Kaloriberäknade kostplaner: Hitta ditt mål, följ planen, se resultat!

Gå ner i vikt

Köksredskapet som hjälper dig att gå ner i vikt

Gå ner i vikt

Myter om ketodieten – är det hälsosamt?

Gå ner i vikt

Guide: Lyckas med din viktminskning – och håll vikten

Gå ner i vikt

Lyckas med en hälsosam livsstil

Newsletter background
I FORM rekommenderar
Superfood

Kolla in våra bästa recept med rödkål

Förebyggande

Därför är bastu så hälsosamt

Psykologi

Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Lätt att leva sunt: I FORMs träningsuniversum och veckomenyer hjälper dig

Förebyggande

Borde du vara orolig för att du svettas på natten?

Platt mage

Magcamp för nybörjare: Följ det här effektiva programmet och se resultat

Träning

Få mer energi med den här morgonträningen som sträcker ut och stärker

Psykologi

Depressionstest – är du mer än bara nedstämd?

Styrketräning

Nybörjare? Så kommer du snabbt igång med styrketräningen

Träning

Här är de 5 mest populära träningsprogrammen