Hur lång styrstång ska jag välja?

Vill du ha bästa möjliga komfort på cykeln när du pendlar till jobbet, eller bästa möjliga aerodynamik när du tävlingscyklar? Då är styrstången något av det viktigaste på cykeln när den ska ställas in.

Teckning av styrstång

STYRSTÅNG Därför är styrstången något av det viktigaste på cykeln när den ska ställas in.

Det här är en knivig och omtvistad fråga som kan få cykelentusiasterna att kippa efter andan. Val av längd och vinkel på styrstången har inverkan på avståndet mellan sadel och styre samt på hur högt styret sitter. Styrstången är därför något av det viktigaste när cykeln ska ställas in.

Oavsett om du ska använda styrstången på racercykeln eller på mountainbiken handlar det om vilket syfte du har med din cykling. Ju längre styrstång du har, och ju mindre vinkel, desto bättre aerodynamik men också mindre komfort och kontroll. Med en kort styrstång, eller en styrstång med en stor vinkel, gäller det motsatta.

Gör så härNär sadeln är placerad korrekt sätter du armbågen utanför sadelns spets så att din arm och hand pekar framåt. Längden från fingertopparna till styret bestämmer längden på styrstången. Beroende på hur aggressiv position du vill ha när du cyklar ska avståndet från fingertopp till styre vara följande:

1 cm: Bra komfort – för cykling i långsam takt och pendling.

1,5 cm: Hyfsad komfort – för motionscykling och pendling.

2 cm: Begränsad komfort– för tempocykling.

2,5-3 cm: I stort sett ingen komfort. För tävlingscykling.

MTBAerodynamiken är inte så viktig om du kör mountainbike. I ojämn terräng handlar det mer om kontroll, och ett högt placerat styre är en fördel. Detta gäller särskilt i nedförsbacke, när tyngdpunkten hamnar lite bakåt och du kan styra cykeln bättre. Du kan därför montera en styrstång med relativt stor vinkel på din mtb för ökad kontroll.

Kom ihåg-lista när du väljer styrstång

  • Styrstången ska vara 100-130 mm. En för lång styrstång gör att det blir svårt att styra cykeln, särskilt i svängar. En för kort styrstång kan vara farlig vid höga hastigheter då den korta styrstången ger dålig stabilitet när tempot är högt. Det gäller både för racercykel och för mountainbike.
  • En styrstång på över 130 mm eller under 100 mm kan bara komma på tal om du är särskilt lång- eller kortlemmad.
  • En längre styrstång kan gå an på en mountainbike om vinkeln samtidigt är stor. Här ger en stor vinkel kontroll över cykeln.
  • Om du byter till en kortare styrstång bör du kontrollera om dina knän slår i styret när du står upp och cyklar.
  • Styrstångens viktigaste egenskap är dess styvhet. Särskilt när du kör snabbt eller accelererar uppför backarna drar det kraftigt i styrstången, och då är en lätt styrstång i kolfiber på 90 gram inte nödvändigtvis det bästa valet. Av samma skäl kör supersprintern Mark Cavendish med en kraftig styrstång på över 200 gram.
  • Valet av styrstång är aldrig definitivt. Prova dig fram med olika längder och vinklar tills du hittar en som passar.