Titta efter detta när du köper nya löparskor

Det är flera saker du ska vara uppmärksam på, när du ska köpa nya löparskor.

MATERIALET i överdelen ska vara elastiskt, så det kan ge efter för din fot. Om du har fotknölar, ska du vara extra uppmärksam på flexibiliteten.

VIKTEN kan vara särskilt avgörande, om du ska springa snabbt. 50 g extra vikt kan ge extraarbete på flera 100 kilo på en vanlig löptur. Ju mer stötabsorbering, och ju mer pronationsstöd du behöver, desto mer ska skon väga.

HÄLKAPPAN ska helst ge ett fast grepp om hälen, så foten stabiliseras i sin avveckling och inte glider runt. Hälkappan ska kännas solid och inte vara för mjuk att klämma på. Var uppmärksam på att kappan inte irriterar hälsenan, för det kan leda till besvärliga problem.

STÖTABSORBERING är mycket individuellt från löpare till löpare. Det är stor skillnad på hur mjuk absorberingen känns, och den kan vara bra, även om den är fast. Vanligen är en mjuk sko bra för långdistans, medan en hårdare sko känns mer direkt och snabb.

SULAN är vanligen mer flexibel i en sko till en neutral löpstil, där foten “tål” att arbeta naturligt. Om du överpronerar, ska din sko vara mer stabil, vilket den blir med en kil i sulan, som gör den styvare, så den kan styra din fots överpronation.

TÅBOXEN ska skydda tårna mot stötar, men tårna får inte bli klämda. Kontrollera om du kan spreta med tårna i skon. Flera typer av löparskor kan fås i flera bredder, om du har en bred framfot.

Det spelar roll vilka löparskor du springer i. Därför har vi samlat allt du behöver veta innan du köper löparskor.

Hälsosam hela sommaren med I FORM

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Just nu har vi ett specialerbjudande, där du får tillgång till I FORM hela sommaren för endast 49 kr.

ERBJUDANDE: Få 3 månader för 49 kr.


Newsletter background