I FORM testar: Fitnessskor

I FORM har testat 13 modeller som passar för det mesta och här kan du se tre av dem.

Puma Flextrainer

Pris: 700 kr
Vikt: 135 g
Info från tillverkaren: Flextrainer har en så kallad ”non-marking” yttersula och ovandelen är i mesh som andas. Skon har ett Ever Fit-system, som ser till att plösen sitter på plats och inte kanar ner.
Testarnas omdöme: Det är bra stöd runt foten och hälkappan sitter bra utan att skava. Flextrainer är mycket behaglig att träna i, men en av testarna tycker inte att den andas tillräckligt bra. Komforten är generellt mycket bra med fin rörelsefrihet. Kontakten med underlaget är bra. Det finns tre ställen under på sulan som har kontakt med underlaget, vilket kan kännas konstigt, men som ger bra stötdämpning speciellt vid step. En av testarna tyckte att hälen på sulan kändes för hård när hon tränade med vikter, men att det annars är bra flexibilitet i sulan.
Kommentarer från testarna: ”Den är bra för dans och step, men jag vill inte gärna använda den till exempelvis pump och box, eftersom hälen på sulan känns för hård.”
”Skon ger bra stöd samtidigt som det känns som att jag kan röra mig fritt."
Totalt betyg: 3,5
En bra sko för kvinnor som håller på mycket med step och dans, men Flextrainer är inte optimal för styrketräning.

Inov8 Bare-XF 210

Modell:
Pris: 1 100 kr
Vikt: 170 g
Info från tillverkaren: Bare-XF 210 har 0 mm häldropp, som ger en autentisk känsla av att träna barfota. Ovandelen är i syntetiskt material som skyddar bra.
Testarnas omdöme: Det är en superlätt sko med bred tåbox som generellt är mycket minimalistisk. Bare-XF 210 passar mycket bra för funktionell träning som crossfit, pump och liknande, där testarna upplever en mycket god kontakt med underlaget och en fantastisk ventilationsförmåga. Däremot saknar testarna bättre stötdämpning och stöd under andra träningformer, som till exempel step och dans. Sulan är väldigt flexibel och ger en känsla av barfotaträning samtidigt som man står fast på underlaget.
Kommentarer från testarna:

”Skon är enkel och minimalistisk, så att foten kan röra sig fritt utan att bli styrd eller få stöd.”
”Den sitter väldigt löst på och är därför inte optimal på mina fötter. Den är lite bred framtill men det finns åtminstone plats för tårna.”
Totalt betyg: 3
Skon passar för den som vill ha en naturlig känsla och som håller på med funktionell träning, som inte kräver så mycket stöd och stötdämpning. Den saknar stöd för andra typer av gympass.

Carite Prospec

Pris: 500 kr.
Vikt: 220 g
Info från tillverkaren: Prospec är en lätt och mjuk sko med en "vändzon" under sulan, som gör den bra för dans och gymnastik. Skon är tillverkad i skinn med en liten EVA-hälkudde som ger bra komfort. Skon är liten i storleken så välj 1-2 storlekar större än normalt.
Testarnas omdöme: Mycket mjuk och lätt sko från Carite. Ovandelen är i skinn men testarna är inte helt överens om ventilationsförmågan, som både upplevs som okej och dålig. Prospec är skön att träna i och den platta sulan ger bra kontakt med underlaget. Det finns ingen stötdämpning eller fjädring i sulan men rörelsefriheten är bra. Skon fungerar särskilt bra för kickboxing och dans, då tårna skyddas av tåboxen.
Kommentarer från testarna:
”Skon är helt platt och sulan är tunn så man står helt fast på underlaget.”
”Det känns nästan som att jag inte har några skor på mig.”
Totalt betyg: 3,5
En skön, lätt och mjuk sko som ger en bra känsla för underlaget. Ventilationsförmågan är inte i topp, och skon har ingen stötdämpning eller fjädring.