Vilken motionscykel är bäst?

Jag skulle gärna köpa en egen motionscykel. Vad ska jag tänka på?

Du ska först och främst titta noga på om cykeln har bra inställningsmöjligheter. Kan sadeln och styret ställas in så att du sitter bekvämt? En del cyklar kan ställas in på alla möjliga ledder, och det kan vara en fördel om du har mycket korta ben eller lång överkropp.

Du måste provsitta cykeln så att du får en känsla för om sadeln är tillräckligt mjuk och pedalerna är rätt placerade för dig. Vissa motionscyklar är breda vid pedalerna så att du blir tvungen att cykla med benen brett isär och det kan göra att du får problem med knäna. Något att vara uppmärksam på.

När du ändå provsitter cykeln bör du också provcykla den. En bra cykel ger ett naturtroget motstånd som gör att det nästan känns som om du cyklar på en landsväg, en billigare cykel kan kännas grövre och bromsa dig.

Det är också viktigt att titta på cykelns elektroniska detaljer. Den måste minst kunna upplysa dig om hur långt och hur snabbt du cyklar, hur många kilometer du cyklat samt hur många kalorier du förbränt. Allt hör till de parametrar som motiverar dig under träningen som annars lätt kan kännas enahanda.

Enligt min åsikt kan en motionscykel ha så många tekniska funktioner att man lätt blir förvirrad, om man inte är mycket tekniskt bevandrad vill säga. Personligen föredrar jag en cykel med färre, men i gengäld överskådliga, funktioner framför en cykel med ett otal knappar och menyer som kräver att man har ingenjörsutbildning.

em MARTIN KREUTZER/em