Ett alldeles eget hemmagym är något många drömmer om. Ett gym i hemmet kan dock låta dyrt och svårt, men det behöver det faktiskt inte vara. Nedan går vi igenom vad du bör tänka på innan du drar i gång projektet.
Förbered rummet med en elektriker
En av de största delarna i att upprätta ett hemmagym är att förbereda själva rummet. Bland annat krävs ofta att man skapar tillräckligt med yta, lägger en fast gummimatta över golvet och ser till att tillgången till el är anpassad efter ändamålet.
Vad gäller tillgången till el kan det vara klokt att ta professionell hjälp. Exempelvis kan man vända sig till Svenska Eljouren, som tillhandahåller elektriker som kan bistå med snabb och kvalificerad hjälp med såväl stora som små elinstallationer.
I bygget av ett hemmagym kan man bland annat behöva installera nya eluttag för att kunna ha maskiner såsom löpband. Även större projekt kan vara nödvändiga, särskilt om gymmet ska placeras i en utbyggnad på huset då det kräver att man drar el till utrymmet. Projekt likt dessa får man i regel inte utföra på egen hand, utan kräver hjälp av elektriker.
Införskaffa rätt utrustning
Så till nästa stora fråga: Vilken utrustning bör man ha i ett hemmagym? Det korta svaret är att det beror på personliga preferenser – vilken typ av träning man gillar och prioriterar.
Oavsett preferenser kan det dock vara klokt att börja med de mest grundläggande redskapen och maskinerna. Exempelvis har många användning för kettlebells, träningsmatta eller yogamatta, hantlar och en skivstång. Det är dessutom redskap som inte behöver kosta skjortan.
Om du vill ha större maskiner, såsom löpband, träningscykel eller benpress i ditt gym bör du dock fundera några extra gånger innan du införskaffar dem. Det är en klassiker bland de som bygger hemmagym att de köper in maskiner för stora pengar som sedan inte används. I början bör du därför leta efter maskiner av billigare slag. En del vänder sig till andrahandsmarknaden på till exempel sociala medier. Med det sagt ska du inte vara dumsnål, utan säkerställa att maskinerna fungerar som de ska och håller över tid.
Så stort utrymme behöver du
Brist på plats i hemmet är ett av de problem många tampas med vad gäller att bygga hemmagym, och att välja vilken utrustning man ska ha. Det är inte många som har ett tomt rum ståendes där hemma.
Somliga väljer att göra en utbyggnad på huset för att få plats med träningsrummet, men så komplicerat behöver man inte göra det. Ofta behövs nämligen inte så stor yta som man initialt kan tro.
Om du mest ska träna med egen kroppsvikt och enkla redskap såsom kettlebells kan det räcka med 3–4 kvadratmeter. Tränar du däremot med hjälp av större redskap och maskiner kan det behövas åtminstone 8–10 kvadrat.
Spara tid och pengar
Som du ser tillkommer en rad kostnader när man bygger ett hemmagym, men du kan välja själv vilken nivå du väljer att lägga dig på. Därav finns faktiskt möjlighet att spara pengar på att ha ett gym hemma, då du slipper betala dyra pengar för ett gymkort. Den kanske största uppsidan är trots allt att du slipper den ofta jobbiga transportsträckan till ditt lokala gym, vilket kan göra det mer sannolikt att träningen faktiskt blir av.