Träna dig smart

Ett starkt hjärta håller också din hjärna ung.

Och dess belöningssystem.

Om du vill hålla din hjärna frisk och välfungerande ska du hålla ditt hjärta starkt och vältränat.

Detta enligt en amerikansk studie som har kommit fram till att personer med starkt hjärta är utrustade med hjärnceller som är upp till två år yngre än personer som har svagare (men fortfarande helt friska) hjärtan.

Forskarna från Boston University kom fram till resultatet genom att jämföra hjärtats förmåga att pumpa runt blod i kroppen med hjärnans storlek och kom fram till att försökspersonerna med de starkaste hjärtana också hade ”störst” hjärnor. Storleken på hjärnan säger, enligt forskarna, något om dess ålder eftersom hjärnan skrumpnar lite med åren.

Sambandet är oklart

Forskarna vet inte varför ett starkt hjärta har betydelse för hjärnan, men antar att ett välfungerande hjärta kan leverera mer blod – och därmed också mer syre och fler näringsämnen – till hjärncellerna.

En tysk studie har nyligen visat att motion 3–4 gånger i veckan också kan få hjärnan att växa i volym med upp till 15%.

Här är forskarna inte heller helt säkra på orsaken, men de antar att motion ökar förekomsten av proteinet BDNF som får hjärnan att bilda nya celler.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background