Så övervinner du dig själv och vädret

Visst kan du löpträna trots att det är dåligt väder, bara du planerar lite. Här är några saker som är bra att tänka på.

...bara dåliga kläder. I FORM lär dig hur du håller fukt och kyla ute och njuter av löpturen också under vinterhalvåret.

Bege dig inte för långt hemifrån om du är osäker på hur vädret ska utveckla sig. Välj att gå eller löpa flera varv på en kortare runda så att du alltid har möjlighet att ta dig hem om snön skulle börja yra om öronen.

Spring mot vinden

I kraftig blåst är det en bra idé att, i möjligaste mån, börja springa mot vinden. På så sätt får du medvind på hemvägen, samtidigt som du slipper springa mot den kalla vinden när du är svettig och utmattad.

Misströsta inte om du skulle ha oturen att hamna i en period med helt omöjligt väder. Att missa ett enda träningspass påverkar på intet sätt din form negativt.

Varar det dåliga vädret en längre tid finns det dock anledning att se sig om efter alternativa motionsformer. Det skulle kunna vara en simtur i simhallen, längdskidåkning, motionscykling inomhus eller ett löpband på ditt lokala gym. De är alla utmärkta alternativ som hjälper dig att bibehålla eller till och med förbättra formen.

Två råd om vinterträning

  1. Värm upp inomhus. Genom att värma upp inomhus ökar du kroppstemperaturen och blodcirkulationen, så att din kropp är beredd att möta kylan utomhus. Uppvärmningsprogrammet behöver varken vara särskilt intensivt eller långt. Det räcker med lite löpning på stället, kanske några gånger upp och ner i en trappa, följt av stretching av de stora muskelgrupperna.

  2. Ta det lugnt i början. Vid träning under kalla förhållanden är det speciellt viktigt att du sätter i gång i ett lugnt och stillsamt tempo. På så vis får leder och senor tid att vänja sig vid belastningen och du får samtidigt möjlighet att vänja dig vid underlagets beskaffenhet. Är det risk för halka finns det naturligtvis all anledning att ta det extra försiktigt!

Drick i kylan

Till och med i den allra kraftigaste kyla svettas du en hel del när kroppen kommer upp i varv. I riktigt kallt väder mister du dessutom en del vätska genom utandningsluften. Därför är det viktigt att du förhindrar att kroppen torkas ut genom att dricka rikligt under dagen. 2-3 liter om dagen är ett absolut minimum och under hårda träningsdagar kan det vara nödvändigt att dricka upp till 5 liter. Vänta inte med att dricka tills du är törstig, vid det laget är kroppen redan lätt uttorkad och din prestationsförmåga nedsatt.

Omedelbart efter träningen har kroppen inte bara behov av vätska utan även av kolhydrater för att fylla på de tömda reserverna. Ett sätt att slå två flugor i en smäll är att dricka några glas apelsinjuice eller en hemgjord sportdryck bestående av lika delar mineralvatten och äppelmust.