Hur får du tid att träna, Filippa?

Filippa Reinfeldt försöker både få in mer tid för barnen och egentid med träning för att må bra. I FORM har träffat politikern som leder arbetet med Moderaternas nya hälsopolitik inför valet 2014.

"Det absolut bästa är nog att sova och dricka mycket vatten."

Vad betyder träningen för dig?

– I grunden handlar det om att må bra, dels för att jag intellektuellt sett vet att det är viktigt med en balans mellan kost och rörelse, dels handlar det helt enkelt om en må-bra-känsla. Det är också ett sätt att förebygga och veta att man orkar med på längre sikt, även om jag är mitt i livet nu. I den mån det går så skadar det inte att ha förebyggt den ohälsa man kan förebygga.

Hur får du tid att träna?

– Ibland är det svårt, men det är inte värre för mig än för andra att hitta tid för träning. Visst går det att säga att man kan gå upp lite tidigare på morgonen, men i en barnfamilj är det ganska svårt att hinna med en timmes träning före man ska få ordning på alla skolväskor, gympapåsar och frukost – och få ordning på sig själv och sina papper och komma iväg i god tid. Det blir inte att jag åker iväg och tränar, utan då är snarare mitt fokus på att gå eller springa på morgonen, men det är knepigt att få in det.

– Nu är ju mina barn ganska stora, men när jag hängde med mycket på fotbollsträningar, då brukade jag passa på att springa, samtidigt som de tränade, och så hann jag också stå och hänga en stund och titta på dem.

Håller du med om att ”40 är det nya 30”?

– Jag vet inte, det kanske är 40-åringar som säger det. De kanske kommer att säga att ”50 är det nya 40” när de är 50 också. Jag tror att man ska undvika att fixera sig vid själva åldern, men visst känner jag skillnad i kroppen nu efter 40.

Vilket är ditt bästa hälsoråd?

– Det absolut bästa är nog att sova och dricka mycket vatten. Oavsett om det handlar om att träna, göra en tung arbetsinsats eller förhindra förkylning, så är det viktigt med sömn.

Vill du läsa hela intervjun? Klicka på "ladda ned"