Hitta motivationen när du bara inte orkar löpträna

Lär dig att hitta motivationen även de dagar då du känner att du inte orkar ge dig ut i löpspåret.

Ett första steg är att lägga upp en nödrunda för de dagar då du känner dig riktigt ur gängorna; en halv kilometer räcker. Lova dig själv en plats i soffan så fort du har lyckats ta dig ett varv runt huset eller kvarteret. Ofta får du lust att springa mer - kanske till och med den rutt som du ursprungligen hade planerat.

Sök bakomliggande orsaker

Om du får dåligt samvete och använder det till att bekräfta för dig själv hur lat och karaktärslös du är, bör du genast ta itu med det problem som ligger bakom. Du tycker kanske inte att du räcker till och att du inte kan leva upp till det beslut som du har tagit om motion. Det är inte fel att känna så, men för att komma vidare måste du acceptera att du har en svag sida och bestämma dig för att göra något åt den.

Gör schema för ursäkter

Det kan komma dagar då du bara inte vill löpa. Det kan bero på huvudvärk, dåligt väder eller så är du ovanligt trött efter en vaknatt med ett sjukt barn. För att undvika att alla dina "goda" ursäkter får fritt utlopp kan du göra ett litet schema där du beslutar att en av dem får gälla den ena veckan och inte andra. Nästa vecka kan se annorlunda ut.

Skriv ner när du använder ursäkterna så du kan se om det finns ett mönster. Det kan till exempel vara att huvudvärk har en tendens att lättare få dig att avstå från löpningen om du samtidigt har en dålig dag på jobbet.

Genom att föra dagbok kan du förekomma skolk och efterföljande missnöje med dig själv genom att ta itu med ett problem på jobbet som du annars skulle skjuta upp till nästa dag.

Kom ihåg dig själv

En tröskel för löprundan kan vara att du just i dag känner dig klumpig, tjock och ful och det sista du orkar med sådana dagar är andra människors medlidsamma blickar. Om du tänker så måste du genast övertyga dig själv om att du kanske inte nödvändigtvis ser ut som du skulle vilja, men att du löper för att göra något bra för dig själv - inte för dem du möter på löprundan.